Agnes på 38 år vil redde bierne – Nu bakker over én million op

Et borgerinitiativ »red bierne« har udviklet sig til en en egentlig folkesag i Bayern. Borgerne vil ikke længere vente på handling og tvinger nu regeringen til at fremsætte lovforslag. Landmændene føler sig hængt ud.

Bierne skal reddes nu. Det nytter ikke med frivillighed. Det er budskabet fra den 38-årige dyrlæge, Agnes Becker, fra Passau i Bayern. Og en million bayrere bakker hende nu op og har skrevet under på et borgerinitiativ, der tvinger regeringen til at fremlægge et lovforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto Kökeny-Raster/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da der var valg i Bayern i oktober sidste år, kom hendes parti, det økologisk-demokratiske parti (ÖDP), slet ikke ind i den bayerske landdag.

Som tegn på, hvor højt økologi og klima er rykket op på dagsordenen i Tyskland, har den 38-årige Agnes Becker nu samlet over en million underskrifter til at redde bierne. Underskriftsindsamlingen udløber onsdag.

»Gigantisk sejr«

Køerne har været lange foran rådhusene i Bayern. Siden den 31. januar i år har vælgerne kunnet skrive under på et initiativ, der skal redde bierne og styrke biodiversiteten i Tysklands næststørste delstat med 12 millioner indbyggere.

Hvis ti procent af de stemmeberettigede bakker op om et borgerinitiativ (»Volksbegehren«), er regeringen – i henhold til den bayerske forfatning – tvunget til at fremsætte et lovforslag i Landdagen. Tirsdag kunne drivkraften bag borgerinitiativet, Agnes Becker, meddele, at målet er nået:

»Det er en gigantisk sejr. Den viser, at vælgerne er enige i, at vi grundlæggende skal ændre kurs inden for naturbeskyttelse,« siger den 38-årige dyrlæge til avisen Süddeutsche Zeitung.

Agnes Becker, politiker, ÖDP

»Det er en gigantisk sejr. Den viser, at vælgerne er enige i, at vi grundlæggende skal ændre kurs inden for naturbeskyttelse.«


Vælgerne har stemt med fødderne

Beckers intiativ har fået opbakning fra miljøorganisationerne og ikke mindst partiet De Grønne, der fik 17,5 pct. ved valget i oktober. Ifølge gruppeformand Ludwig Hartmann skal de en million underskrifter ses som et tegn på, at »vælgerne har stemt med fødderne« og dermed har sendt et klart signal til regeringen i München.

Farvel til frivillighed

I deres kampagne har såvel ÖDP som De Grønne slået på, at der skal vedtages en markant ny naturbeskyttelseslov. »Det må være slut med frivillighedsideologien i naturbeskyttelsen. Den har ført til en dramastisk udryddelse af arter,« siger Agnes Becker.

Ifølge initiativtagerne skal det blandt andet indgå i den nye lov, at økologisk landbrug i 2030 skal udgøre 30 pct. mod i dag ti pct. Derudover skal floder og afløb beskyttes, og landbrugsjord skal lægges brak.

Internationale undersøgelser fra FN peger på, at bibestanden på verdensplan er faldende, hvilket får konsekvenser for fødevareproduktionen.

»Bauern-bashing«

Store dele af landbruget har vendt sig imod initiativet og anklager initativtagerne for »landbrugs-bashing«:

»Mange landmænd føler sig hængt ud. Lovforslaget går kun i en retning, og det er imod landmændene. Det er en ensidig fremgangsmåde,« udtaler talsmanden for landbrugsforeningen, Markus Peters.

Efter nytår har der været flere »happenings« i Berlin for biernes beskyttelse. Også skoleeleverne, der strejker hver fredag, har taget temaet op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen /AFP/Ritzau Scanpix.

Rundt bord

Bayerns ministerpræsident, Markus Söder, meddelte tirsdag, at han i næste uge vil samle alle parter omkring et rundt bord:

»Vi har stor sympati for dette vigtige spørgsmål og vil nu tage temaet op. Men det gælder om både at beskytte bierne og landmændene,« siger Söder, der også appellerer til, at det nu gælder om at forsone parterne.

I henhold til den bayerske forfatning kan Söder enten acceptere hele forslaget eller afvise det. Afviser han det, skal der afholdes folkeafstemning til oktober om det oprindelige forslag og regeringens reviderede model.

Agnes Becker har allerede advaret imod, at hendes parti og kræfterne bag initiativet ikke kan acceptere en udvanding af deres udspil.

Bekymring for bier har længe været et stort tema i Tyskland. Der har blandt andet været demonstrationer foran kemikoncernen Bayers hovedkvarter i Berlin. Nu tvinger en million i Bayern regeringen i München til at handle. Fold sammen
Læs mere
Foto: John MacDougall /AFP/Ritzau Scanpix.

Miljø rykker

Kampen for bierne er blot et eksempel på, hvordan miljø og klimaemner er rykket op på dagsordenen i Tyskland. Tyske unge deltager også talstærkt i »klima-strejkerne« om fredagen, der er inspireret af den svenske klimaaktivist Greta Thunberg. Sidste år var der også store demonstrationer mod udvidelse af et kulkraftværk ved Køln.

Forskere peger dog også på, at det har været noget lettere at samle kræfterne omkring bierne. Christoph Knill fra Ludwig-Maximilians universitet i München fremfører, at slogan som »red edderkoppen« eller »red billerne« havde været mindre fængende. Hans kollega fra Nürnberg, Uwe Kranenpohl, slår på, at det kun er de færreste, der bliver tvunget til at ændre adfærd:

»Det drejer sig ikke om, hvorvidt du fortsat må køre i bil eller hvert år må flyve til Maldiverne. Det er lettere at stemme ja, når du ikke selv skal ændre dit liv,« siger han til avisen Die Welt.

Det endegyldige resultat kommer torsdag. Den tyske miljøminister, Svenja Schulze (SPD), udtalte sig onsdag positivt om borgerinitiativet og vil snart fremlægge et program for insekternes beskyttelse.