Agent: Stalin spionerede i Maos afføring

Sovjetunionens leder Josef Stalin brugte politikeres afføring for at spionere mod dem, hævder en tidligere sovjetagent. Da Mao var i Moskva i 1949, undersøgte Stalin nøje hans ekskrementer.

ARKIVFOTO. En tidligere sovjetagent påstår, at han har fundet beviser for, at Sovjetunionens leder, Josef Stalin, spionerede mod Kinas leder, Mao Zedong. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere sovjetagent påstår, at han har fundet beviser for, at Sovjetunionens leder, Josef Stalin, i 1949 spionerede mod Kinas leder, Mao Zedong, ved at tjekke hans afføring.

Ifølge russiske avisartikler oprettede den sovjetiske leder Josef Stalin i 1940erne en speciel afdeling i efterretningstjenesten KGB for at få fat i udenlandske lederes afføring. Målet var at analysere afføringen for at sammenstykke psykologiske portrætter, der kunne bruges politisk.

Ifølge det britiske nyhedsmedie BBC News er det en tidligere sovjetisk agent Igor Atamanenko, som påstår at have afdækket dette usædvanlige projekt, mens han udførte historisk forskning i KGBs arkiver:

»Dengang havde Sovjetunionen ikke den slags aflytningsredskaber, som vi har i dag. Derfor fandt eksperter fra den hemmelige tjeneste på avancerede måder at få oplysninger om personer.«

Igor Atamanenko siger, at det var Stalins håndlanger Lavrenti Beria, der havde ansvaret for afdelingen. Beria var chef for den hemmelige tjeneste KGB og kendt som en af de mest brutale af Stalins mænd, der ikke veg tilbage fra tortur, henrettelser af oppositionelle og endda voldtægt af mindreårige piger. Beria blev efter Stalins død i 1953 kortvarigt hans efterfølger, men blev myrdet ved Nikita Khrusjtjovs magtovertagelse.

Igor Atamanenko siger ifølge BBC News til russiske aviser:

»KGB samlede prøver ind, og hvis de fandt høje niveauer af aminosyre, så konkluderede de, at personen var rolig, og at man kunne forhandle med vedkommende. Hvis der var meget kalium i afføringen, så blev det set som et tegn på nervøsitet og søvnløshed.«

Ifølge Igor Atamanenko brugte sovjetiske spioner i december 1949 dette system til at vurdere den kinesiske leder Maos karakter, da Mao besøgte Moskva.

KGB havde da installeret specielle toiletter til Mao, der ikke var forbundet med kloaksystemet, men med hemmelige bokse.

I ti dage fik Mao en overdådig menu af retter og drikkevarer, og hans afføring blev sendt til analyse. Efter hans ekskrementer var blevet nøje studeret, afviste Stalin tanken om at underskrive en aftale med ham.

ARKIVFOTO 1966 af Mao Zedong. Fold sammen
Læs mere
Foto: STF.

Ifølge historiske kilder følte Mao sig mere som Stalins fange end som gæst. Ifølge journalisten David Halberstam, der rapporterede fra Moskva, troede Mao, at KGB aflyttede ham, og han skulle have sagt:

»Jeg er her for at lave andet end blot at æde og skide.«

Ifølge den russiske avis Komsomolskaya Pravda stoppede Stalins efterfølger Nikita Khrusjtjov projektet og lukkede KGB-afdelingen.