Aftale om våbenhvile på plads i verdens yngste land

De stridende parter i Sydsudan har indgået en aftale om øjeblikkeligt at lægge våbnene og sætte en stopper for kampene.

Den blodige konflikt i Sydsudan ser nu endelig ud til at blive lagt i graven.

Fredag tog de stridende parter i hvert fald hinanden i ed og lovede at indstille kamphandlingerne med det samme. Det oplyser den østafrikanske samarbejdsorganisation IGAD, der har mæglet i fredsforhandlingerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Chefmægleren for IGAD, Etiopiens tidligere udenrigsminister Seyoum Mesfin, oplyser, at samarbejdsorganisationen vil indefryse aktiver og indføre rejseforbud og andre sanktioner mod enhver, der bryder aftalen.

»Parterne forpligter sig til en ubetinget, fuldstændig og øjeblikkelig afslutning på alle fjendtligheder og til at bringe krigen til ophør,« siger Seyoum Mesfin ifølge Reuters.

Situationen i verdens yngste land eskalerede, efter præsident Salva Kier sidste år beskyldte sin daværende vicepræsident Riek Machar for at stå bag et kupforsøg. Det udviklede sig i løbet af fem uger til en blodig konflikt, der blev yderligere tilspidset af, at de to politiske frontfigurer tilhører hver deres stamme.

Konflikten menes at have kostet flere end 10.000 livet og har drevet landets 11 millioner indbyggere tættere på hungersnød.

Op mod halvanden million anslås ifølge Folkekirkens Nødhjælp at være drevet på flugt fra deres hjem som følge af kampene, og øjenvidner har berettet om massakrer, voldtægter og vilkårlige drab.