Aftale om våbenhvile i Syrien træder i kraft fra midnat

Våbenhvilen træder i kraft torsdag ved midnat - klokken 00:00 den 30. december.

RB PLUS Syrisk våbenhvile gisper efter vejret Trods våbenhvile i Syrien bliver en syrer dræbt hvert 25. minut. USA og Rusland er nødt til at gribe ind, siger FN-udsending. - - - - Fold sammen
Læs mere
Foto: AMEER ALHALBI

En våbenhvile, der gælder for hele Syrien, træder i kraft torsdag aften ved midnat. Det oplyser Tyrkiets udenrigsminister.

Aftalen skal bane vej for en politisk løsning på den næsten seks år lange konflikt i landet.

I en erklæring fra det statslige syriske nyhedsbureau Sana hedder det, at våbenhvilen træder i kraft 30. december klokken 00:00.

Syriens hær siger i en erklæring, at den vil overholde en våbenhvileaftale fra midnat. Det samme gælder oppositionsgrupperne.

- Koalitionen af syriske oppositionsgrupper støtter våbenhvileaftalen, siger en tyrkisk talsmand til Reuters.

Der er også opnået aftaler om overvågning af våbenhvilen.

Aftalen omfatter ikke Islamisk Stat (IS) og jihadister i grupper som Fateh al-Sham Fronten, der tidligere var kendt under navnet Nusra Fronten.

Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, siger, at Tyrkiet og Rusland er garanter for våbenhvilen i Syrien, så den ikke bliver krænket.

I Moskva siger præsident Vladimir Putin i en erklæring ifølge Tass, at der nu er "en udvikling, som vi har set frem til, og som vi har arbejdet for i så lang tid".

- Tre dokumenter er underskrevet. Et om våbenhvile, et om kontrol af våbenhvilen og også en erklæring om vilje til at indlede fredsforhandlinger om en politisk løsning, hedder det i erklæringen fra Putin.

Den tyrkiske udenrigsminister, har haft konsultationer med sin russiske modpart, Sergej Lavrov, samt den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, om våbenhvilen.

Det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu citerede onsdag flere kilder for, at Tyrkiet og Rusland var nået til enighed om, at en våbenhvile i Aleppo skal udvides til hele Syrien.

Våbenhvilen i Aleppo blev indgået tidligere på måneden, efter at det syriske militær sammen med dets russiske allierede vandt kontrol over hele den syriske storby.

/ritzau/Reuters

OPDATERES