Aftale om USAs budgetkrise afblæst

Meget tyder på, aftalen om at hæve USAs gældsloft er kollapset trods forlydender om forbrødring. Ultrakonservative republikanere blokerer fortsat for en aftale.

ARKIVFOTO. Præsident Barack Obama mødes tirsdag aften med Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og andre demokratiske ledere, fordi Kongressen kæmper for at nå en aftale om at hæve gældsloftet Fold sammen
Læs mere
Foto: T.J. Kirkpatrick

USA: Præsident Barack Obama mødes tirsdag aften med Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og andre demokratiske ledere, fordi Kongressen kæmper for at nå en aftale om at hæve gældsloftet, skriver Reuters. Sent mandag aften var meldingen, at Senatet var tæt på en aftale, men det hele afhænger i så fald af Repræsentanternes Hus, domineret af Republikanerne, og her er der ingen tegn på opblødning af krav.

Aftalen fra mandag aften skulle ifølge flere amerikanske medier betyde, at gældsloftet, som USA rammer torsdag, bliver midlertidigt hævet til februar. Samtidig vil de fleste af de føderale instanser - som blev lukket 1. oktober ved en såkaldt shutdown, da man ikke formåede at blive enige om en finanslov - blive genåbnet.

Alt dette kræver imidlertid, at Republikanerne i Repræsentanternes Hus får overbevist den yderste højrefløj i partiet, Tea Party-bevægelsen, som indtil videre har nægtet at gå med i en aftale på grund af deres utilfredshed med præsidentens sundhedsreform, også kaldet »Obamacare«. Efter et to timer langt møde tirsdag er der imidlertid ikke opbakning til forslaget fra Senatet.

Den lille gruppe af Tea Party-tilhængere blokerer således fortsat for aftalen og har stor magt, fordi mange af de øvrige republikanere er bange for, at de ved at gå imod dem vil få bevægelsen til at opstille en ultrakonservativ modkandidat til primærvalgene og dermed vælte dem for at have været »for moderate«.

Præsident Obama afviste tidligere tirsdag en aftale fra Huset, som netop ville påvirke Obamas planer om offentlig sundhedssikring. Derfor er John Boehner, leder for Republikanerne i Repræsentanternes Hus, nu i gang med at finde alternative løsninger blot to dage før tidsfristen. Men det er ikke let.

»Der er mange meninger om, hvilken vej vi skal gå. Vi vil blive ved med at arbejde med vores medlemmer på begge fløje for at forsøge at sikre, at vi ikke lander i betalingsstandsning og for at sikre, at vores stat genåbner,« siger han ifølge Reuters.

Kommer de to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus ikke til enighed inden torsdag, vil det reelt føre landet i betalingsstandsning og dermed belaste verdensøkonomien.