Aftale i Nepal om afskaffelse af monarki

Nepals regering har indgået aftale med maoister om at afskaffe monarki.

Nepals regering indgik søndag en aftale om at afskaffe landets århundreder gamle monarki i en politisk aftale med maoisterne i den tidligere oprørsbevægelse.

- Nepal vil blive en føderal demokratisk republik. . . Og beslutningen vil blive ført ud i livet efter det første møde i den forfatningsgivende samling, hed det i en fælles erklæring fra regeringsalliancen og maoisterne søndag.

Aftalen, der træder i kraft efter et valg næste år, er indgået efter, at maoisterne, som for nylig har nedlagt deres våben, trådte ud af regeringen i september. De stillede krav om, at monarkiet blev afskaffet omgående. De krævede en øjeblikkelig udråbelse af en republik.

Med den nye aftale synes vejen banet for det fortsatte arbejde med at skrive ny forfatning og ny valglov i Himalaya-staten, som næste år holder det første nationale valg siden 1999.

Kong Gyanendra popularitet faldt, da han i 2005 tiltog sig absolut magt efter at have afskediget regeringen. Han gav sidste år efter for omfattende protester og accepterede en genindførelse af demokratiet./ritzau/Reuters