Afsporet indisk tog var proppet med passagerer

Togtragedie i Indien skyldes sandsynligvis brud på dårligt vedligeholdte skinner. Dødstal er nu mindst 120.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New Delhi. Indien blev tidligt søndag morgen ramt af den værste togulykke i seks år, da et nattog proppet med passagerer blev afsporet i nærheden af byen Kanpur.

Redningsfolk bliver ved med at finde døde mennesker i de 14 vogne, der gled af skinnerne kort efter klokken 3 lokal tid.

Ifølge avisen The Times of India er mindst 120 personer bekræftet omkommet.

Natten til mandag bliver der fortsat ledt efter kvæstede eller døde personer i de sammenkrøllede togvogne.

Eksprestoget med 23 vogne, heraf 12 sovevogne, var på vej fra Indore til Patna.

Ifølge Indian Railways var der 1200 passagerer på toget. Men anonyme kilder i jernbaneselskabet hævder, at tallet var langt højere.

Mange befandt sig på toget uden billet. Andre var steget om bord med en billet uden at blive registreret.

- Der kan være tale om omkring 500 af den slags. Det er næsten halvdelen af togets kapacitet, siger en kilde til avisen.

Hastigheden var omkring 100 kilometer i timen, da ulykken indtraf. Et brud på skinnelegemet menes at være skyld i afsporingen.

- Togtragedien i Kanpur har igen sat fokus på jernbaneselskabers totale svigt med hensyn til vedligeholdelse og forbedring af infrastrukturen. Især forældede spor, skriver The Times of India.

I over halvdelen af de seneste tre års togulykker er tog blevet afsporet. Og en ud af tre af den slags ulykker skyldes defekte skinner ifølge avisen.

En sikkerhedskomité nedsat af regeringen anbefalede i 2012 jernbaneselskaberne at udskifte samtlige togvogne med andre typer, der er langt mere sikre og yder bedre beskyttelse af passagererne i tilfælde af ulykker.

- Dødstallet i søndagens ulykke kunne have været meget lavere, hvis jernbaneselskaberne havde rettet sig efter komiteens anbefalinger, skriver The Times of India.

I et internt notat har det statsdrevne Indian Railways ifølge avisen indrømmet, at hovedårsagen til det stigende antal afsporinger er dårlig vedligeholdelse af tog og skinner.

Af notatet fremgår det også, at jernbaneselskabet undlader at tage forholdsregler mod pludselige oversvømmelser, jordskred, eller nedstyrtede klippeblokke. Hændelser som ofte før har udløst togulykker.

Søndagens togulykke er den største i Indien siden maj 2010. Dengang omkom 148 personer, da et eksprestog fløj af skinnerne.

/ritzau/