Afsløringer om overvågning i Danmark på vej

Journalisten bag NSA-skandalen vil om få måneder fortælle, hvad den amerikanske efterretningstjeneste foretager sig i Danmark.

ILLUSTRATION: Helle Scheffmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden for få måneder vil det komme frem, hvilke aftaler Danmark har med at udlevere data til USA. Det fortæller den amerikanske journalist Glenn Greenwald i et interview med Berlingske.

Han har i samarbejde med whistlebloweren Edward Snowden afsløret den amerikanske efterretningstjeneste NSAs overvågning af både borgere og topledere.

»Sverige og Danmark har begge meget tætte forhold til NSA og har adopteret mange af deres metoder. Som resultat er deres tankegang meget ens,« siger Glenn Greenwald. Men han vil på nuværende tidspunkt ikke komme nærmere ind på, hvad Danmark har adopteret fra den amerikanske efterretningstjeneste.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har flere gange sagt, at danske borgere og institutioner ikke skal frygte, at NSA overvåger dem.

»Jeg har ikke oplysninger, som giver os grund til at tro, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis har været rettet mod Danmark. Eller danske interesser for den sags skyld,« skrev Morten Bødskov fredag i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Siden den amerikanske whistleblower Edward Snowden kontaktede Glenn Greenwald, er det lykkedes dem at sætte både de britiske og amerikanske efterretningstjenester under pres ved at afsløre landenes aflytning og overvågning.

Senest er det kommet frem, at 35 statslederes telefoner, angiveligt den tyske kansler Angela Merkels mobiltelefon, er blevet aflyttet. De afsløringer overtog senest topmødedagsordenen i Bruxelles. Her kom kansleren med en sjælden bister kommentar om, at »udspioneren mellem venner, det går slet ikke«.

Edwards Snowden fik gennem sit arbejde for en af NSAs samarbejdspartnere, teknologivirksomheden Booz Allen Hamilton, lækket tusindvis af hemmelige dokumenter til Glenn Greenwald og hans partner Laura Poitras i december 2012. Snowden har i dag fået midlertidig asyl i Rusland.

Læs hele interviewet her: »Nogle spionerer de mod, nogle spionerer de med, men de fleste lande falder i begge kategorier«