Afsløringer gør Blair rasende

Labour er i oprør og total splittelse. Detaljerede afsløringer af mange års interne magtkampe i New Labour i ny bog har gjort tidligere premierminister Tony Blair og andre topfolk rasende.

Afsløringer gør Blair rasende Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON. Timingen kunne ikke være dårligere, angrebene ikke mere personlige, og metoden ikke mere kontroversiel.

Efter 13 års nylig brudt Labourstyre og et verserende formandsopgør i partiet, har Labours tidligere erhvervsminister, Peter Mandelson, kastet Labour ud i total splittelse og krise med sin nye bog »Den Tredje Mand«. En række topfolk i det gamle arbejderparti, herunder tidligere premierminister Tony Blair, er »edderspændt rasende« over bogen, fortæller folk tæt på ham til The Times. Avisen har i denne uge bragt flere sensationelle uddrag fra bogen op til udgivelsen i går.

Peter Mandelson udgjorde sammen med Tony Blair og Gordon Brown de tre arkitekter bag New Labour, og i sin bog udpensler han de opslidende slagsmål mellem Tony Blair og Gordon Brown. Han beskriver bl.a. Gordon Brown som en magtsyg mand, der brugte alle midler for at få fjernet Tony Blair fra Downing Street 10, så han selv kunne blive premierminister. Og han beskriver Tony Blair som svag, fordi han ikke formåede at stække Gordon Brown.

Mandelson afslører også, at Tony Blair under en middag i 2003 lovede Gordon Brown, at han ville lade Brown udkæmpe det næste valg for, at han kunne overtage som premierminister. Men ifølge Mandelson løb Blair fra sit løfte, og det ødelagde for alvor forholdet mellem Labours to topfolk.

Den nye bog er også kontroversiel, fordi Peter Mandelson i et væk direkte citerer såvel Blair, Brown som en masse andre fra fortrolige telefonsamtaler og private møder. Ifølge bogen mente Blair, at Brown var »gal, ond og farlig«.

Hvæsede i raseri

Tony Blair er langt fra den eneste, der er rasende over bogen, da han frygter, at den kan ødelægge hans forhold til partiet. En ven til Labours tidligere partileder Neil Kinnock fortæller, at han skulle have »hvæset« i raseri. Og Labours tidligere vicepremierminister Lord Prescott beskrives som »lynende gal«. Gordon Brown har - indtil videre - ikke ladet sive, hvad han mener om de mange ydmygende beskrivelser af sit virke.

Flere i partiet mener, at bogen kun hjælper den nye liberalkonservative regering, og den nye konservative premierminister, David Cameron, fryder sig også over afsløringerne. Han har heller ikke forspildt muligheden for at henvise til bogen. Under den ugentlige spørgetid til premierministeren i parlamentet blev David Cameron spurgt, om han ville give sin undervisningsminister Michael Give en opsang efter kaotiske aflysninger af skolebyggerier. Men Cameron svarede, at det ikke var tid til at modtage forelæsninger i dårlig disciplin fra Labour.

»Vi plejede at sige, at partiet over for os var funktionsforstyrret, at det var kaotisk, at de angreb hinanden i struben,« sagde David Cameron og tilføjede: »Vi var forkert på den. Det var meget værre end det.«