Afslører Van Rompuy her den kommende EU-formand?

Formanden for Det Europæiske Råd, Herman van Rompuy. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC VIDAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kort korrespondance mellem Cyperns præsident og den nuværende formand for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, indikerer, at det bliver Polens premierminister Donald Tusk, som bliver van Rompuys efterfølger.

I en video fra lørdagens ekstraordinære EU-topmøde i Bruxelles, der er lagt op på EU-Kommissionens hjemmeside, bliver Van Rompuy direkte adspurgt af Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, til Donald Tusk som ny formand for Det Europæiske Råd.

»Der er nyt. Jeg forstår, at Donald får...,« siger Anastasiades, inden han bliver afbrudt af Van Rompuy.

»Ja. Men hold det...,« svarer Van Rompuy med bestemt tone ind i øret på Anastasiades, der kort svarer:

»Ja, ja. Okay.«

Donald Tusk er på det seneste blevet nævnt som det varmeste bud på en formand for Det Europæiske Råd, og det synes Van Rompuy altså at bekræfte her.

Mere og mere tyder dermed også på, at Helle Thorning-Schmidt (S), der i flere internationale medier er blevet nævnt som Donald Tusks nærmeste konkurrent til posten, ikke skifter Statsministeriet ud med en post i Bruxelles.

På weekendens topmøde skal posten som EUs udenrigschef også besættes. Her ventes den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, at overtage jobbet fra Catherine Ashton.

Du kan høre korrespondancen mellem Van Rompuy og Anastasiades i videoklippet neden for. Det kan høres 16:30 inde i klippet.