Afskrækkelse i Moskva: Boris Johnson truer med cyber-gengældelse

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, beskylder før sit besøg i Moskva Rusland for forsøg på at destabilisere lande i Europa.

Den russiske præsident Vladimir Putin afviste i sidste uge igen beskyldninger om russiske forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg sidste år. »Det er altsammen opfundet af Trumps fjender,« sagde Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPUTNIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i fem år er en britisk udenrigsminister i dag på officielt besøg i Rusland. Intet tyder dog på en tilbagevenden til »business-as-usual« mellem de to lande.

Dette gjorde udenrigsminister Boris Johnson klart allerede forud for sin ankomst til Moskva.

Han sendte en skarp advarsel til den russiske regering, som han anklagede for at stå bag cyberangreb rettet mod Storbritannien og andre vestlige lande. Fortsætter de, så er Storbritannien klar til at svare igen med samme mønt, lød budskabet.

»Storbritannien er rede og i stand til at svare igen, hvis vi skulle ønske det,« sagde Boris Johnson forud for besøget.

Han fremhævede, at Storbritannien har mulighed for at igangsætte offensive operationer som svar på cybertrusler.

»Vi gennemfører ikke ondsindede eller undergravende cyberaktivitet. Men logikken i afskrækkelse er naturligvis noget, vi tager alvorligt i cyberfeltet. Det er noget, vi har adgang til og arbejder på,« sagde Boris Johnson.

Frygtindgydende modstander

Afskrækkelse er en militær strategi, der skal forhindre modparten i at angribe af frygt for at udløse et ødelæggende modangreb.

Ifølge det britiske National Cyber Security Center har Rusland stået bag flere cyberoperationer rettet mod Storbritannien, herunder ifølge kilder i sikkerhedstjenesten også mod landets elforsyning. Ifølge tjenesten blev 590 »alvorlige« angreb opdaget det seneste år.

En rapport fra det britiske parlaments efterretningsudvalg og landets sikkerhedstjenester betegnede i denne uge Rusland for en »frygtindgydende modstander« på cyberområdet og inden for spredning af misinformation.

Cybertruslen er de seneste måneder kravlet højt op på dagsordnen i mange lande efter nye kulegravninger af årets destruktive cyberangreb.

I Danmark satte Forsvarets Efterretningstjeneste i denne uge cyberoperationer øverst på listen over trusler. Ifølge Center for Cybersikkerhed stod Rusland i 2014 og 2015 bag omfattende cyberspionage rettet mod det danske forsvars emailservere.

Tidligere på ugen anklagede USAs regering Nordkorea for at stå bag den destruktive Wannacry-malware, der i maj ramte computere i 150 lande. Virksomheder som FedEx og Deutsche Bahn og britiske hospitaler var blandt ofrene.

I sidste uge kom det frem, at en malware med tilnavnet Triton var blevet rettet mod sikkerhedssystemer i Saudi-Arabiens olieproduktion. Et sikkerhedsfirma udpegede Iran som ansvarlig.

Offensiv i cyberspace

Også Storbritannien har styrket sine offensive muligheder i cyberspace, fremgår det af rapporten fra det britiske parlament.

»Det er det fulde spektrum (...) hele vejen op til offensive cyberkapabiliteter mod stater, der måske aldrig vil blive anvendt, men som er en slags afskrækkelse,« står der i rapporten.

Boris Johnsons besøg i Rusland var planlagt allerede i april, men blev aflyst i protest mod angreb med kemiske våben i Syrien.

Begge parter understregede denne gang behovet for at genåbne kommunikationskanalerne om emner som Nordkorea, Syrien og Iran.

»Det, vi har til fælles, og vores historiske forbindelser vejer tungere end vores nuværende politiske uenighed,« sagde Boris Johnson.

En kilde i den russiske præsidentadministration siger til avisen Financial Times, at også Rusland ønsker at genåbne dialogen.

»Præsident Putin ønsker at genetablere et arbejdsforhold med Storbritannien. Lige nu har vi ingenting. Det er niveau nul,« siger embedsmanden til avisen.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland