Afrikas næsehorn nedskydes i tusindtal

Kedelig rekord. Mindst 1.338 næsehorn blev i 2015 skudt af krybskytter i Afrika. Det højeste antal siden 2008, da Sydafrika forbød handel med dyrenes horn.

Jagten på - og således også udrydelsen af - de store græsædende næsehorn i Afrika fortsætter. Fold sammen
Læs mere
Foto: WWF FRIT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jagten på de store græsædende næsehorn i Afrika fortsætter, selv om myndigheder, dyreværnsorganisationer og medier år efter år advarer om, at næsehornets fortsatte eksistens på kloden er truet.

Men der er penge i dyrenes horn. I Asien kan knust næsehorn stadig sælges, fordi der er mennesker i blandt andet Kina og Vietnam, der tror, at det knuste horn har helbredende virkning.

Hornet består ellers mest af keratin, der er samme stof, som vores negle er lavet af.

Efterspørgslen er så stor, at der i 2015 blev nedlagt rekordmange næsehorn i Afrika under ulovlig jagt.

Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN) har gjort krybskytternes nedskydninger af næsehorn i fjor op. Der blev dræbt mindst 1338 næsehorn på det afrikanske kontinentet, siger IUCN i en pressemeddelelse.

Der er tale om det højeste antal på et år siden 2008, da Sydafrika forbød handel med næsehorn.

Det satte fart i ulovlig jagt på næsehorn.

IUCN siger, at krybskytter siden da har skudt og dræbt knap 6000 næsehorn.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at et kilo horn fra næsehorn kan indbringe omkring 60.000 dollar på det sorte marked. Det er omkring 408.000 kroner, hvilket gør horn dyrere end kokain.

Der var godt nok tale om rekord for dræbte næsehorn i fjor, men IUCN hæfter sig ved, at der også er noget positivt i de ellers triste tal. For, skriver organisationen i sin pressemeddelelse, stigningstakten i antallet af dræbte næsehorn er i de seneste år taget af.

Antallet stiger, men ikke så hurtigt som før.

IUCN skriver, at det kan hænge sammen med, at myndighederne har intensiveret kampen mod krybskytter og arbejdet med at passe på næsehorn.

I de seneste to år har krybskytter skudt færre næsehorn i Kenya end tidligere, og også i Sydafrika har krybskytterne fået ram på færre af de store dyr.

Sydafrika har den største bestand af næsehorn i Afrika. Det er også i Sydafrika, at krybskytterne i de senere år har været mest aktive.

Siden 2008 er 85 procent af de ulovligt skudte næsehorn faldet i Sydafrika.

/ritzau/