Afkræftet tyfon har nået Japans hovedland

Efter at have forårsaget voldsomme skader og dræbt to personer på sin vej, var det en afkræftet tyfon, der ramte Japans største ø, Honshu, onsdag aften dansk tid.

Tyfonen Neugori kostede to mennesker livet, hundredvis af evakuerede og omfattende ødelæggelser, selvom den ikke blev så kraftig som først frygtet. Fold sammen
Læs mere
Foto: KYODO

JAPAN: Hundredtusindvis af evakuerede indbyggere, to omkomne og et spor af omfattende ødelæggelser er, hvad supertyfonen »Neugori« efterlader bag sig efter at have terroriseret den sydlige del af Japan de seneste dage.

Onsdag aften dansk tid fejede den så ind over Japans største ø, Honshu, hvor millionbyer som Tokyo, Yokohama og Hiroshima afventede dens ankomst.

Men det var i en afkræftet udgave, den gjorde sit indtog. Fra at have haft status af »tropisk storm«, havde de kølige farvande syd for Japan svækket Neugori så meget, at den onsdag aften snarere lignede en kraftig storm.

Til gengæld kompenserer stormen med store regnmængder. Ved Kobe City faldt der 202 millimeter regn på en periode på ni timer, og lokalt kan der falde helt op til 350 millimeter. Til sammenligning opererer vi i Danmark med 15 millimeter på en halv time, når vi skal kategorisere massiv regn som et skybrud.

Tyfoner er ikke noget fremmed klimafænomen i Japan, der som de øvrige lande i det område, må leve med at være særlig udsat for fænomenet i månederne maj til oktober, der betragtes som officiel »tyfon-sæson«.