Afgørelsen er klar: Trump bliver USAs næste præsident

USAs næste præsident hedder ikke Hillary Clinton, som langt de fleste meningsmålinger ellers forudså, men Donald Trump. Det står klart tidligt onsdag morgen, skriver flere medier.

Donald Trump modtages som USAs nye præsident onsdag morgen, dansk tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en nervepirrende nat uden lige - men tidligt onsdag morgen har vi afgørelsen.

En afgørelse, som langt de færreste meningsmålinger, observatører og - formentlig også - helt almindelige borgere havde forudset. For USAs kommende præsident hedder ikke Hillary Clinton, som størstedelen af verdenssamfundet troede og håbede, men Donald Trump.

Alle stemmer er endnu ikke talt op, men de foreløbige optællinger er ifølge nyhedsbureauet AP og en række andre medier så entydige, at de »kalder« Trump som vinder. Trump hiver nemlig sejren hjem i både Wisconsin og Pennsylvania og dermed har han de magiske 270 valgmænd. Det er nøjagtigt det antal, der skal til for at blive USAs præsident.

Hillary Clinton har ifølge CNN ringet til Trump onsdag morgen dansk tid for at ønske ham tillykke med sejren. Clintons kampagnechef har tidligere på morgenen opfordret de fremmødte Clinton-fans til valgfesten i New York til at tage hjem, fordi Clinton først officielt vil adressere resultatet onsdag morgen amerikansk tid.

 

Efterhånden som delstatsresultaterne tikkede ind i løbet af natten dansk tid stod det klart, at Trump præsterede langt bedre end forventet i en række stater.

Det kunne også aflæses i New York Times' parameter, som viser sandsynligheden for, hvem af de to kandidater der bliver præsident. Fra  at tilskrive Trump under 10 procent skiftede pilens retning i løbet af natten, og gav efter kl. 4 dansk tid over 90 procent sandsynlighed for, at Trump ville vinde.

De hvide arbejdere

Sejren er kommet i hus efter en række delsejre i svingstater, men også sejre i klassisk demokratiske stater.

Helt afgørende er det, at Trump hev stikket hjem i Pennsylvania og Wisconsin, der begge har været på demokratiske hænder i en årrække. Stater, hvor demokraterne derfor ikke engang havde stillet spørgsmål ved sejr. I parentes skal det her bemærkes, at det ikke er alle medier, der har kaldt sejren til Trump i Wisconsin, langt de fleste, som vi normalt kigger til, har dog.

Trump-støtter har haft meget at juble af i nattens løb. Her ses en gruppe entusiaster bryde ud i jubel, da Trumps sejr i Florida stod klart. Republikanerne holder blandt andet valgfest på Hilton Midtown Hotel i New York, hvor Trump er fra. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA.

Også i den traditionelle demokratiske stat Michigan er Trump i front. Med 81 procent af stemmerne optalt, fører Trump med 48,1 procent mod Clintons 46,7 procent. Michigan er traditionelt en af de stater, der senest er klar med det endelige resultat, så også her afventer vi endnu.

I alle tre stater er en relativt stor del af vælgerskaren hvide arbejdere. Det er en befolkningsgruppe, som Donald Trump bevidst er gået efter og som han har haft et godt tag i.

 

Trump hiver svingstater hjem

Også en række sejre i svingstater har været afgørende. Især var Florida vigtig, fordi staten har hele 29 valgmænd. Her var spændingen intakt til langt ud på natten, hvor Trump trak fra og tog sejren og dermed alle 29 valgmænd i den vigtige stat.

Ligeledes tog Trump svingstaten North Carolina, der har 16 valgmænd, Ohio, der har 18 og Georgia med sine 16 valgmænd. Også i svingstaterne Utah og Iowa (begge stater med 6 valgmænd) har Trump trukket sejren.

Omvendt lykkes det Clinton at trække sejren hjem i svingstaterne Virginia (13) og Nevada (6).

Resultaterne fra Arizona (11) og New Hampshire (4) afventer vi endnu.

Dermed skal amerikanerne til at vænne sig til en republikansk præsident - og én, der har en massiv erfaring i forretningsverdenen, men en yderst begrænset når det gælder politik. Og da det tidligere på morgenen gik op for amerikanerne, blev de canadiske immigrationsmyndigheders hjemmeside så overbelastet, at siden i en periode gik ned.

Trump er ankommet til republikanernes valgfest i New York, hvor han også er bosiddende. Her ventes det, at han inden længe vil holde sin sejrstale.

Foruden præsidentembedet genvinder republikanerne også flertallet i begge kamre i Kongressen, Senatet og Repræsentanternes Hus.

Sådan så stemmetallet ud onsdag morgen, dansk tid, kl. 8.46, da det stod klart, at Donald Trump vandt præsidentvalget: