Afghanske topgeneraler fyres efter hospitalsmassakre

I offentligheden er der udbredt vrede over massakre på topsikret militærhospital i Kabul.

12 officerer fra den afghanske hær fyres for forsømmelighed efter abgrebet på militærhospitalet i Kabul. EPA/JAWAD JALALI Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afghanistans militær afskediger tirsdag 12 officerer fra hæren - deriblandt to generaler - for forsømmelighed efter et angreb på landets største militærhospital, hvor mellem 50 og 100 personer blev dræbt.

Angrebet på Sardar Daud Khan hospital i Kabul sidste måned blev gennemført af oprørere forklædt som læger, der angiveligt havde fået hjælp af to ansatte.

Det skriver AFP, som henviser til, at mange overlevende samstemmende har fortalt, at ansatte hjalp angrebsmændene.

»Den militære leder af efterretningstjenesten er blandt de afskedigede, og han vil blive retsforfulgt,« oplyser forsvarsministeriet.

»De pågældende afskediges for pligtforsømmelse i forbindelse med hospitalsangrebet,« siger ministeriets talsmand, Mohammad Radmanish.

Oprørere trængte ind på det stærkt bevogtede hospital og dræbte ifølge forsvarsministeriet 50 mennesker. Men sikkerhedskilder og overlevende siger, at antallet af dræbte var på over 100.

I offentligheden er der udbredt vrede over angrebet på det topsikrede hospital, hvor angriberne rev patienter ud af deres senge og stak dem ihjel, skød vildt omkring sig og kastede granater ind i fyldte venteværelser.

Islamisk Stat siger gennem dets propagandaorgan Amaq, at det stod bag angrebet. Taliban har afvist, at det står bag. Men overlevende siger, at angriberne råbte slagord som »længe leve Taliban«.

Det seks timer lange angreb blev indledt, da en selvmorder detonerede en bombe ved hospitalets indgang.

Flere overlevende har fortalt om flere »simultane massakrer«.

Afghanske sikkerhedskilder har bekræftet, at to af hospitalets praktikanter deltog i angrebet mod militærhospitalet, men det er tidligere blevet afvist af forsvarsministeriet.

I parlamentet har der været rejst krav om, at der bør rejses rigsretssag mod landets indenrigsminister, forsvarsminister og efterretningschef.

/ritzau/AFP