Afghanske journalister beder om international hjælp

Der er brug for garantier for beskyttelse af specielt kvindelige journalister, siger afghanske pressefolk.

En såret journalist, som blev slået af Taliban i Kabul, i denne måned har lagt sit billede ud på sociale medier. Over 100 afghanske journalister appellerer til det internationale samfund om aktiv støtte til forsvar af ytringsfriheden i Afghanistan efter Talibans magtovertagelse. Etilaatroz/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over 100 afghanske journalister appellerer til det internationale samfund om aktiv støtte til forsvar af ytringsfriheden i Afghanistan efter Talibans magtovertagelse.

Appellen er udsendt via den internationale organisation Journalister uden Grænser (RSF), der bekæmper overgreb mod pressefolk verden over.

»Den mest hastende støtte gælder garantier for beskyttelse af kvindelige journalister,« siger den afghanske gruppe, som har udsendt appellen.

Stadige angreb på journalister og indblanding i deres arbejde får dem til at frygte det værste efter Talibans magtovertagelse i landet.

Appellen har overskriften »Journalistik i Afghanistan er i fare for at blive udryddet«, er underskrevet af 103 journalister, redaktører og fotografer, heriblandt 20 kvinder, oplyser RSF.

De fleste af journalisterne bag appellen har arbejde i Afghanistan, men nogen er gået under jorden, mens andre er i eksil. Alle vil være anonyme af frygt for gengældelse mod dem selv eller deres pårørende.

»Taleban har vist, at bevægelsen ikke tolererer en fri presse, hverken i Kabul eller i provinserne,« siger RSF-direktør Christian Mihr.

Journalisterne beder om konkret støtte til, at medier i Afghanistan kan fortsætte deres arbejde. Samtidig håber de på diplomatisk og økonomisk støtte til evakuering af journalister, som er i fare.

»Evakuerede har også behov for hjælp til at få arbejde i udlandet, og internationale organisationer må kræve konkrete forpligtelser fra Taleban, når de forhandler med dem.«

RSF hylder Tysklands løfte om at tage imod 2600 udsatte afghanere og deres familier, og RSF har givet det tyske udenrigsministerium en liste over 152 journalister, som er særlig udsatte – heriblandt dusinvis af kvindelige journalister.

/ritzau/dpa