Afghanske fødevarer til danske soldater

De daglige forsyninger af mad og andet til NATOs styrke i Afghanistan skal opkøbes lokalt. Det foreslår udviklingsminister Ulla Tørnæs, der dermed vil give afghanerne en alternativ indkomst til opiumsproduktion.

De udenlandske soldater i Afghanistan skal købe lokale grøntsager og andre fornødenheder, så NATO-styrken er med til at give de bønderne en alternativ indtægtskilde til opiumproduktionen og samtidig vinde afghanernes hjerter. Foto: Behrouz Mehri/AFP Fold sammen
Læs mere

De godt 37.000 udenlandske soldater i Afghanistan herunder de 400 danske skal fremover købe lokale fødevarer og andre fornødenheder. På den måde kan NATO-styrken være med til at give de lokale afghanerne en alternativ indtægtskilde til produktionen af opium, og samtidig kan de lokale opkøb bruges i kampen om at vinde afghanernes hjerter.

Forslaget kommer fra udviklingsminister Ulla Tørnæs, der har fået forsvarsminister Søren Gades opbakning.

»På mig virker det mærkværdigt, at man importerer eksempelvis frugt og grønt i stedet for købe det lokalt og dermed bidrage til, at lokalbefolkningen får en alternativ indtægtskilde til produktion af opium,« siger Ulla Tørnæs.

I dag flyves de fleste af NATO-styrkens forsyninger ind udefra, og i mange tilfælde er det private firmaer, der står for leverancerne. Det danske forsvar har været skeptisk blandt andet fordi lokale opkøb indebærer en risiko for, at Taleban-militsen eller andre af NATOs fjender vil forsøge at forgifte den mad, som NATO køber på det lokale marked. Men nu er forsvaret altså med på forslaget.

»Jeg har drøftet det med forsvarsministeren, og vi er enige om, at det er noget, vi skal forsøge at overbevise ISAF (NATO-styrken, red.) om. Vi presser på, hvor vi kan. Jeg har blandt andet også drøftet det med min hollandske kollega, der er enig,« siger Ulla Tørnæs.

Forslaget om lokale indkøb vil formentlig støde på modstand fra udviklingseksperter, der frygter, at NATOs opkøb vil få priserne til at stige, så de lokale afghanere ikke har råd til de daglige fornødenheder.

Men økonomen William Byrd fra Verdensbanken har ifølge Udenrigsministeriet analyseret forslaget og sagt god for det.

Prisstøtte
De afghanske bønder står for 92 pct. af verdensmarkedet for opium, og Helmand-provinsen, hvor hovedparten af de danske soldater opererer, har ifølge FN flere valmuemarker end alle øvrige provinser til sammen. Da Taleban-militsen er involveret i opiums-produktionen og bruger den til at finansiere krigen mod NATO og den afghanske regering, er der ifølge udviklingsministeren en ekstra god grund til at give de afghanske mulighed for alternativer afgrøder.

Ulla Tørnæs har derfor også en anden idé til gavn for de afghanske bønder: En prisstøtteordning.

»Måske kunne det være en måde, hvorpå man kan få de afghanske bønder til at interessere sig for andre afgrøder end opium. Det bør det internationale samfund overveje som en midlertidig ordning, så der kan oparbejdes et marked. I dag er det alt for fristende for afghanerne at satse på opium, så vi er nødt til at tænke alternativt. Vi har i fem-seks år talt om alternative afgrøder, men samtidig er produktionen af opium steget voldsomt i dele af Afghanistan,« siger Ulla Tørnæs, der understreger, at prisstøtteordningen ikke skal opfattes som et konkret forslag ligesom udspillet vedrørende lokale opkøb.

»Den er en idé, som jeg i første omgang vil tage op med den hollandske og britiske minister for udviklingsbistand,« siger Ulla Tørnæs.