Afghanistan vil løslade 37 Taleban-fanger

Inden for to uger vil den afghanske regering løslade op mod 37 fanger, som ifølge USA udgør en alvorlig trussel. 88 fanger er allerede blevet løsladt i år.

AFGHANISTAN: 37 Taleban-fanger, som ifølge USA er farlige og bør forblive bag lås og slå, vil inden for de kommende to uger blive løsladt. Det meddeler de afghanske myndigheder mandag ifølge BBC.

»Fangernes sager er ved at blive gennemgået og udfærdiget. Vi har bestilt deres løsladelse,« siger talsmanden for regeringen, der fører tilsyn med fangerne på det berygtede Bagram-fængsel i Kabul, Abdul Shukur Dadras, ifølge nyhedsbureauet AFP.

»De vil blive løsladt fra fængslet, så snart de sikkerhedsmæssige procedurer er overstået. Det vil tage omkring to ugers tid, tror jeg,« tilføjer Abdul Shukur Dadras.

Både den øverstbefalende for de amerikanske styrker i Afghanistan og en række senatorer har ellers i klare vendinger tidligere advaret mod at løslade fanger fra Bagram-fængslet, da en stor del af dem ifølge USA har dræbt udenlandske soldater fra NATO-styrken og derfor har »blod på hænderne«.

Men allerede 6. januar løslod myndighederne i Afghanistan 88 fanger.

Løsladelserne kommer efter, at Afghanistans præsident, Hamid Karzai, længe har haft som krav at få kontrol med fængslet. Og i marts sidste år gav USA efter for kravet. Overdragelsen skete til trods for den amerikanske regering netop har frygtet, at det vil føre til løsladelsen af farlige fanger.

I alt har USA overdraget ansvaret for omkring 4.000 fanger til Afghanistan. Og i forhandlingerne, der førte til overdragelsen af Bagram-fængslet, har præsident Karzai gjort det klart, at Afghanistan hverken kan eller vil videreføre den tidsubegrænsede fængsling, som USA kritiseres for at bruge i fangelejren på Guantanamo-basen.

Hamid Karzai mener nemlig ikke, at »der er tilstrækkeligt med beviser« for, at fangerne skal tilbageholdes.