Afghanistan løslader fanger - USA protesterer

På trods af kraftige protester fra USA er 65 fanger blevet løsladt i Afghanistan. Nogle af dem er direkte forbundet med drab på amerikanske soldater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AFGHANISTAN: De afghanske myndigheder har torsdag morgen løsladt 65 fanger og dermed valgt at overhøre de stærke indvendinger fra USA.

Ifølge amerikanerne er fangerne »farlige oprørere«, som udgør en trussel mod sikkerhedsstyrker og civile i Afghanistan, og den amerikanske ambassade i Kabul kalder frigivelsen »dybt beklagelig«, skriver CNN.

Nogle af fangerne er angiveligt direkte forbundet til angreb, der dræbte eller sårede 32 ISAF-soldater og 23 afghanske sikkerhedsstyrker, personel eller civile.

Men de afghanske myndigheder afviser, at der er nok beviser til at holde de 65 mænd fængslet.

Fangefrigivelsen sker i en tid, hvor spændingerne mellem Washington og Kabul vokser. Ikke mindst da Afghanistans præsident Hamid Karzai for nylig nægtede af underskrive en langsigtet sikkerhedsaftale med amerikanerne - en aftale, der betyder, at amerikanerne beholder 12.000 soldater i Afghanistan, når USAs egentlige kampsoldater trækkes ud af landet i slutningen af 2014.

USAs har flere gange protesteret over udsigten til, at fangerne blev sat fri.

»Vi har gjort det klart, at det er vores vurdering, at disse personer bør retsforfølges under afghansk lov. Vi har anmodet om, at sagerne blev gransket nøje, men beviserne mod dem er aldrig blevet seriøst overvejet,« lød det i en udtalelse fra militæret.

Dén anklage afviser de afghanske myndigheder, som understreger, at hver eneste sag er blevet nøje vurderet.

Over ti måneder i 2013 er 650 fanger fra det tidligere Bagram-fængsel blevet løsladt på grund af manglende beviser.