Afghanerne vil have vores militære beskyttelse

En stor undersøgelse viser, at Afghanistans befolkning ønsker udenlandske soldater i landet.

De udenlandske tropper er langtfra så uønskede, som det til tider forekommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shah Marai / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny undersøgelse om sikkerhedssituationen i Afghanistan, der offentliggøres i dag, leverer både godt og skidt nyt for de danske styrker i landet.

86 procent. af de adspurgte afghanere siger, at de udenlandske tropper i den NATO-ledede ISAF-styrke bidrager til at øge sikkerheden i landet, selvom de er stærkt kritiske overfor den måde, som soldaterne agerer på, bl.a. under husundersøgelser, og samtidig fordømmer de luftangreb hvor uskyldige bliver såret eller slået ihjel.

Den dårlige nyhed er, at 83 procent af afghanerne giver udtryk for, at sikkerhedssituationen er blevet forværret gennem de seneste fem år.

Det er den norske avis Verdens Gang, der på sin internetside offentliggør undersøgelsen, som hjælpeorganisationen CARE sammen med andre organisationer har gennemført i seks af landets 34 provinser.

Når antallet af repræsenterede provinser ikke er større, skyldes det, at organisationerne flere steder har vurderet det som for farligt at bevæge sig ud der for at høre folkets mening. Hvilket igen siger lidt om den alvorlige situation.

Flertallet i undersøgelsen fortæller om stigninger i skudepisoder, om øget bandekriminalitet, om oprustning hos lokale krigsherrer, mere vold og flere selvmordsangreb.

Samtidig peger de interviewede på, at fattigdom og arbejdsløshed er en del af årsagen til den øgede utryghed og anmoder om, at der gøres mere for at udvikle det afghanske samfund.

Det er fem år siden en lignende undersøgelse blev foretaget og dengang var afghanerne langt mere optimistiske og troede at demokrati med frie valg ville give hurtige forandringer.

Til efteråret, skal afghanerne atter til valgurnerne.