Afghaner vil fra Calais til Storbritannien: »Nu bliver jeg sendt hundredvis af kilometer i den anden retning«

Mandag er den store migrant-lejr i den franske havneby Calais ved at blive ryddet. De første busser er kørt af sted med beboere, der nu fordeles på 287 asylcentre rundt om i Frankrig.

Migranter står i kø for at blive transporteret væk fra den store lejr med migranter og flygtninge i den franske havneby Calais. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligt mandag morgen begyndte rydningen af den store, berygtede lejr for migranter og herunder flygtninge i Calais i Frankrig.

Den franske præsident har besluttet en gang for alle at rydde lejren i den nordfranske havneby, der går under navnet »Junglen«. Migranterne, der har samlet sig her i håb om at krydse Den Engelske Kanal og komme til Storbritannien, finder sig mandag formiddag i rydningen, selvom der tidligere har været voldsomme demonstrationer og optøjer over udsigten til at blive omplaceret.

Præfekten i regionen Pas-de-Calais, Fabienne Buccio, oplyser ifølge den franske avis Le Figaro, at ingen migranter endnu har været genstridige, og at flere end 2.000 personer ventes at forlade lejren i dag. Det tweeter avisens journalist Stéphane Kovacs:

Over 1.000 betjente

Omkring 1250 betjente er sat ind i forbindelse med rydningen af lejren. Er der migranter eller flygtninge, som nægter at forlade stedet, vil de blive anholdt, skriver Ritzau. Ordensmagtens store fremmøde skal sikre, at alt foregår i ro og orden. Og at militante aktivister, hvoraf en del går under navnet »No Borders«, holdes på afstand.

Ifølge det franske indenrigsministerium har omkring 150 potentielt voldelige og meget organiserede aktivister samlet sig i området den seneste uge, skriver Le Figaro. Ved middagstid mandag er der dog endnu ingen forlydender om aktivitet fra deres side.

Men Stéphane Kovacs tweeter klokken 11.15, at den 12. bus er ved at blive sendt afsted mod regionen Auvergne i det centrale Frankrig. Hvilken by, der er tale om, er ikke annonceret for at undgå eventuelle demonstrationer, skriver hun:

»Det er uretfærdigt«

Flere migranter er imidlertid fortvivlede over at blive transporteret væk fra grænsen til Storbritannien. Det gælder blandt andre økonomiuddannede Habib fra Afghanistan, som den britiske avis The Guardian har talt med.

»Jeg er en uddannet person, hvorfor skulle jeg ønske at være i denne lejr? Men det er jeg. Hele min familie er i Storbritannien. I henhold til Dublin-aftalen kan børn få familiesammenføring, men jeg kan ikke. Det er uretfærdigt. Jeg kan forstå, at børn er hjælpeløse, men det er jeg også. Min familie er blot et par hundrede kilometer væk, og nu bliver jeg sendt hundredvis af kilometer i den anden retning,« siger han til avisen.

48-årige Tafsu, der er tømrer og flygtet fra Eritrea, fortæller også, at han har en kone og to børn i London.

»Jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer. Jeg ønsker at forklare min sag, men jeg bliver ikke hørt. Børnene er begyndt at blive hørt. Hvad med os, der har børn, men er adskilt fra fra vores sønner og døtre?« spørger han ifølge The Guardian.

The Guardian skriver, at de fleste af dem, der gladelig forlader »Junglen« ser ud til at komme fra Sudan, Eritrea og Afghanistan. Nogle jubler højlydt »farvel jungle«.

The Guardians journalist Lisa O'Carroll er i lejren og tweeter, at ti busser allerede har forladt stedet, og at folk har stået i kø siden klokken 5 i morges.

Hensyn til mindreårige

Lejren, der på det seneste har været hjem for op til 8.000 migranter fra blandt andet Syrien, Eritrea og Afghanistan, har flere gange været omtalt i medierne på grund af optøjer og kummerlige leveforhold.

De seneste dage op til rydningen har aktivister advaret om, at de mange uledsagede børn i lejren kan komme i klemme, når de mange tusinde mennesker skal fordeles og sendes afsted med busser. Den seneste uge har omkring 200 mindreårige således krydset grænsen og er blevet ført sammen med familie i Storbirtannien, oplyser leder af den franske organisation France Terre d'Asile, der arbejder til støtte for asylansøgere. Det skriver Le Figaro.

Mandag oplyser indenrigsministeriet i Storbritannien da også, at landet er »absolut forpligtet til at bevare og beskytte børn i Calais«, som immigrationsminister Robert Goodwill, udtaler ifølge The Guardian.

Rydningen af lejren i Calais ventes at tage mindst en uge ifølge Le Figaro. Omkring 60 busser skal fragte de tusinder af migranter og herunder flygtninge til 287 forskellige asyl- og modtagecentre rundt om i hele Frankrig.