Afghaner mistænkt for drab udløser ny debat i Tyskland

Vicekansler: Frygtelige forbrydelser skete også, før de første afghanske og syriske flygtninge kom til landet.

Sigmar Gabriel under en pressekonference. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske regering har appelleret til offentligheden om at lægge en dæmper på ophidsede reaktioner på et voldtægtsdrab, som en ung afghansk mand er mistænkt for.

Drabet, der har udløst debatten, var på en 19-årig medicinstuderende. Hendes lig blev fundet i floden Dreisam i Freiburg i midten af oktober.

Drabet vakte stor opsigt i hele Tyskland, og der kom mere fokus på det, da det blev efterfulgt af et andet voldtægtsdrab på en 27-årig jogger den 10. november. Dette drab skete i skoven Endingen, som ligger tæt på det første gerningssted.

Der er dog ikke blevet påvist en forbindelse mellem de to sager.

Det indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland (AfD), som har taget en del stemmer fra forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater, harcelerer over "ukontrolleret" indvandring.

Den socialdemokratiske vicekansler, Sigmar Gabriel, advarer også mod at bruge drabet på den 19-årige lægestuderende til at oppiske et had mod alle flygtninge.

- Sådanne frygtelige forbrydelser fandt også sted før de første afghanske og syriske flygtning ankom til landet, siger han til Bild.

I den første drabssag er en 17-årig afghaner blevet anholdt, efter at hans dna er blevet fundet på gerningsstedet. Den unge afghaner er også optaget af overvågningskameraer nær gerningsstedet omkring det tidspunkt, hvor drabet blev begået.

Han blev anholdt i Freiburg fredag, hvilket førte til mange stærke reaktioner på sociale medier, hvor nogle ironisk sagde "mange tak, Merkel."

Den 17-årige afghaner kom til Tyskland i 2015 som en uledsaget mindreårig.

Formanden for det tyske politis fagforening, Rainer Wendt, siger, at drabet kunne have været undgået.

- Vi ville ikke have haft dette offer og så mange andre, hvis vort land, havde været bedre forberedt på de farer, som følger med masseindvandring, siger han i et interview med Bild.

/ritzau/AFP