AfD truer med »Dexit«: Lav EU om – ellers skal Tyskland ud

I Frankrig har højrefløjslederen Marine Le Pen lagt luft til »Frexit«. I Tyskland går AfD den anden vej. Tyskland skal ud af EU i 2024, medmindre samarbejdet laves fundamentalt om.

I et udkast til valgoplæg til Europa-Parlamentetsvalget er AfD klar til at sige stop for det tyske EU-medlemskab, medmindre EU-samarbejdet laves radikalt om inden for fem år. Det vil blandt andet kræve en afskaffelse af euroen og Europa-Parlamentet. AfD spidskandidat til valget er Jörg Meuthen, der her ses sammen med gruppeformand Alice Weidel. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / scanpix

Nedtællingen til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019 er i fuld gang, og partierne i Europa er ved at færdiggøre deres valgprogrammer. Det gælder også i Tyskland, hvor det højreorienterede AfD i næste uge i byen Riesa skal vedtage partiets nye europapolitik på et landsmøde. I en ny måling står AfD til 14,5 pct. af stemmerne til Europa-Parlamentet.

Ifølge programmet har EU nu fem år til at lave organisationen radikalt om. Ellers vil AfD enten forlange et »Dexit«, dvs. at Tyskland forlader EU, eller at samarbejdet helt opløses. Det skriver blandt andet avisen Die Welt.

Væk med det store, direkte valgte Europa-Parlament. Ifølge AfD skal europæerne ikke længere vælge deres parlamentarikere direkte. 100 delegerede skal fremover udsendes fra de nationale parlamenter – helt som da EF-samarbejdet startede. Det første direkte valg til Europa-Parlamentet fandt sted i 1979. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER/EPA/Ritzau Scanpix.

Farvel til Europa-Parlamentet

Kravene til ændringer er trukket så skarpt op, at de ikke vil kunne vinde opbakning i EU. Europa-Parlamentet skal laves om til en »europæisk forsamling« bestående af 100 delegerede fra de nationale parlamenter. Derudover skal de nationale valutaer genindføres, og den fælles landbrugspolitik og klimapolitik afskaffes. Alle initiativer inden for ligestilling skal rulles tilbage, og EU-Domstolens magt skal stækkes.

Intern diskussion

Udspillet, der er udarbejdet af en programkommission, er så vidtgående, at det allerede har udløst debat i AfD. På landsmødet i Riesa 11.-14. januar vil en gruppe AfDere derfor foreslå en udvanding. Konkret har de udarbejdet et ændringsforslag, hvor Tyskland ikke skal forlade EU efter fem år, men »inden for et passende tidsrum«.

I forbindelse med programudkastet har partiet foretaget en større rundspørge blandt medlemmerne. 20 pct. af medlemmerne har svaret, og for 80 pct. er »udmeldelsen en option«. Undersøgelsen viser også, at 98 pct. mener, at AfD »skal samarbejde med andre EU-partier, som også vil hindre en islamisering af Europa«.

CSU holder i disse dage nytårsmøde ved et kloster i Seeon i Bayern. I år har CSU inviteret CDUs nye formand, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) – og ikke som tidligere Ungarns premierminister Viktor Orban. Invitationen til AKK tolkes som et forsøg på at holde sammen på de to søsterpartier op til Europa-Parlamentsvalget. Bayerns ministerpræsident, Markus Söder (th.), overtager om få dage CSU-formandsposten fra Horst Seehofer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL DALDER/Reuters/Ritzau Scanpix.

CSU går den anden vej

Hvis programudkastet vedtages, vil AfD gå ind i valgkampen med en skærpet profil. Det skyldes også, at Merkels søsterparti, CSU, har ændret kurs. Hvor partiet tidligere har markeret sig med en EU-skeptisk linje, slår partiet nu på, at EU skal holde sammen efter Brexit. Dertil kommer, at CSU for første gang forsøger at erobre kommissionsformandsposten og sammen med CDU har udnævnt CSUs næstformand, Manfred Weber, som spidskandidat for den kristendemokratiske EPP-gruppe.

AfDs skærpede kurs adskiller sig også fra den højreorienterede Marine Le Pen, der efter nederlaget til Emmanuel Macron har lagt luft til sit krav om en »Frexit«. Sammen med blandt andet Italiens indenrigsminister Matteo Salvini slog hun i oktober til lyd for at »befri EU fra dem, der har lukket sig inde i bunkeren i Bruxelles«.

Marine Le Pen på den franske højrefløj har lagt luft til sin tidligere »Frexit-kurs«. Hun indgår i et tæt samarbejde med Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix.

Tyskerne splittet

En ny måling fra Friedrich Ebert Stiftung lige inden jul viser, at den tyske befolkning i stigende grad er splittet i EU-spørgsmålet. 28 pct. af tyskerne mener, at fordelene ved medlemskab overgår ulemperne, mens 25 pct. mener, at der er flere ulemper end fordele. 40 pct. mener derimod, at fordele og ulemper er på stort set samme niveau.