AfD-chef: Vi skal være stolte af de tyske soldater under Anden Verdenskrig

Tyskerne skal ikke længere bøje nakken af skyld over nazitiden, siger AfD-spidskandidat Alexander Gauland. Ny måling viser stærk medvind til det indvandringskritiske højreparti.

Tyske tropper hilses velkommen af det tyske mindretal i Lodz i Polen under invasionen, der førte til Anden Verdenskrigs udbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

BERLIN: Det er på tide, at tyskerne dropper skam- og skyldfølelsen og genfinder stoltheden over værnemagtens soldater i Anden Verdenskrig. I hvert fald hvis man spørger Alexander Gauland, der er spidskandidat for højrepartiet Alternative für Deutschland (AfD).

»Hvis franskmændene er berettiget stolte af deres kejser, og briterne er stolte af Nelson og Churchill, så har vi også retten til at være stolte af de tyske soldaters præstationer i de to verdenskrige,« lød den kontroversielle konstatering, da Alexander Gauland talte til AfD-tilhængere ved et lukket møde i Thüringen 2. september.

Talens indhold er først nu kommet for dagens lys efter offentliggørelsen af en video fra valgmødet på den tyske udgave af nyhedssitet Buzzfeed.

I talen afviser Gauland til sine tilhøreres applaus, at tyskerne bør lade sig definere af nazistiske rædselsherredømme fra 1933-1945. For ifølge Gauland har »intet andet folk gjort op med deres fejlagtige fortid som tyskerne«.

»Man bør ikke længere bebrejde os disse 12 år. I dag har de ikke noget at gøre med vores identitet. Og det siger vi også højt. Derfor har vi også retten til at kræve, ikke blot vores land, men også vores fortid tilbage.«

Interne magtkampe

Gaulands tale vil styrke de kritikere, der beskylder AfD for at flirte med højreekstremistiske kræfter i Tyskland. Men udtalelserne er også led i en intern magtkamp mellem modererende og yderligtgående kræfter i AfD.

Alexander Gauland fra højrepartiet Alternative für Deutschland vil anspore tyskerne til stolthed over værnemagtens præstationer under Anden Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN.

Gaulands forsvar for tysk national stolthed kommer efter længere tids kontroverser omkring AfD-politikeren Björn Höcke, der er chef for partiet i delstaten Thüringen. I en kontroversiel tale, der udløste bred fordømmelse fra Tysklands øvrige partier, betegnede Höcke i januar holocaustmonumentet i Berlin som et »skammens mindesmærke«. Han krævede ved samme lejlighed, at Tyskland gør op med den kollektive skyldfølelse over Anden Verdenskrig.

Höcke er siden blevet udskreget som nazisympatisør i dele af den tyske presse. Også i visse AfD-kredse bliver Höcke og hans støtter set som en trussel mod partiets bestræbelser på at komme i forbundsdagen.

»Höcke er med sine soloudmeldinger og konstante skud fra hoften blevet en belastning for partiet,« udtalte AfD-partichefen Frauke Petry i januar til den nationalkonservative avis Junge Freiheit. Petry støtter et forsøg på at ekskludere Höcke fra AfD, men processen er indtil videre blevet lagt på is. Dermed er Petry i stigende grad blevet isoleret i partiledelsen.

Tyske tropper hilses velkommen af det tyske mindretal i Danzig i Polen under invasionen, der førte til Anden Verdenskrigs udbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt.

Petrys modstandere i partiet - herunder Alexander Gauland - støtter Höcke og afviser, at hans udtalelser skader partiet i nævneværdig grad. For nylig udtalte Alexander Gauland i et interview med avisen BILD, at Höcke er elsket af 20-30 pct. af partimedlemmerne, og at han udgør en »del af partiets sjæl«.

Indtil videre ser de interne stridigheder i AfD ikke ud til at skræmme vælgerne bort. Med ti dage til det tyske valg er Alternative für Deutschland på fast kurs mod forbundsdagen. En frisk meningsmåling giver partiet 12 pct. En væsentlig fremgang for partiet, der i senere tid har befundet sig i nærheden af ti pct.

Målingen er samtidig en gevaldig streg i regningen for Martin Schulz og socialdemokraterne, der må nøjes med 20 pct. af stemmerne. Holder målingerne stik, vil SPD indkassere sit værste valgresultat nogensinde.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland