AFD beder vælgerne om at slå hul igennem til tysk politik

Det nationalkonservative parti har vist, at det kan få fat i vælgerne i Sachsen-Anhalt, men nu forsøger de at få appellen bredt ud til hele Tyskland.

Arkivfoto. Det nationalkonservative parti har vist, at det kan få fat i vælgerne i Sachsen-Anhalt, men nu forsøger de at få appellen bredt ud til hele Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Rådhuspladsen i byen Dessau i den tyske delstat Sachsen-Anhalt strækker sig smalt gennem byens skizofrene blanding af forladt blokbyggeri fra DDR, det tidligere Østtyskland, historiske huse og moderne indkøbscentre.

I den ene ende foran rådhuset kæmper otte personer med at få hængt politiske bannere op på den nyopstillede scene, der skal være centrum for den lokale afdeling af AFDs demonstration mod asylkaos i Tyskland.

I den anden ende af pladsen bag to parkerede salatfade fra politiet er en anden gruppe mennesker mødt op med regnbueflag for at vise deres modstand mod AFD-demonstrationen.

Men selv om den tidligere østtyske by på denne dag viser sine klare modsætninger, er der et klart overtag til fordel for tilhængerne af det forholdsvis unge parti AFD. Det er her i Dessau og Sachsen-Anhalt, at partiet har den største andel tilhængere som det næststørste med opbakning fra godt hver fjerde vælger.

Den succes skal partiet nu forsøge at få omsat til stemmer ved det tyske forbundsvalg. Den lokale kandidat Andreas Mrosek håber særligt at kunne ændre ved én ting.

»Merkel har ikke styr på migrantkrisen. Vi oplever konstant voldelige overfald og lignende her. Vi i Østtyskland er mere patriotiske og vil beskytte vores land,« siger Andreas Mrosek.

AFDs østtyske flagskib

Den patriotisme i de fattigere østtyske delstater har været en effektiv grobund for AFD, forklarer Gero Neugebauer, der er professor i statskundskab ved Freie Universität Berlin.

»I Østtyskland er befolkningen stadig mere nationalistiske, og ideen om immigranter er fjern for befolkningen, da det ikke rigtigt har eksisteret i DDR. Østtyskerne har samtidig gennemlevet en masse nederlag efter murens fald,« siger han.

Det er ikke kun i Sachsen-Anhalt, at AFD har nydt succes ved delstatsvalgene. Alligevel har der i løbet af valgkampen hersket stor tvivl om AFDs muligheder.

»Vi skal have et tocifret resultat. Her i Sachsen-Anhalt skal vi over 20 procent. Der vil altid være folk, der taler om, at vi ikke kan klare spærregrænsen, men det er bare fordi, de ikke kan lide os,« siger han.

Karl-Rudolf Korte, der er professor i statskundskab og AFD-ekspert fra universitetet i Duisburg-Essen, synes at det scenarie er realitsisk. Han understreger, at den politiske historie i Østtyskland er afgørende for AFDs succes i den del af Tyskland.

»I øst har AFD til dels udviklet sig til at være et folkeparti, der samler de fortvivlede vælgere og agerer som frustrationsventil. Og i Østtyskland skifter vælgerne oftere fra parti til parti,« forklarer Karl-Rudolf Korte.

Lederen af AFD’s landdagsfraktion i Sachsen-Anhalt, André Poggenburg, er uenig i den ulægning.

»Vi har altid været lidt mere modige. Vi er fortroppen for resten af Tyskland,« forklarer André Poggenburg.

Gero Neugebauer tvivler på, at AFD umiddelbart kan omsætte succesen i Østtyskland til succes i hele Tyskland.

»Den Østtyske del af AFD søger en avantgarde-rolle. Det lægger sig op af en den fortælling man forsøgte at skabe i DDR. Men der er en kæmpe forskel på AFD i Øst- og Vesttyskland. Og de er i virkeligheden dybt uenige om afgørende emner.«

»Höcke Höcke Höcke!«

Publikums taktfaste råb ved AFD-demonstrationen vokser, da aftenens hovedtaler Björn Höcke går på scenen. Folk vifter med russiske flag. To personer i T-shirts fra det neonazistiske parti NPD bliver tilsyneladende så begejstrede, at politiet finder det nødvendigt, at

trække dem ud af forsamlingen. »Vi bliver til et mindretal i vores eget land. Vi må kaste alt ind i valgkampen, så vi ikke udryder vores eget folk i en kulturel kernenedsmeltning. Vi bliver nødt til at bryde med medierne og de etablerede partiers løgne,« råber Höcke udover folkemassen.

Gero Neugebauer ser netop denne alle fortælling som en af grundpillerne for partiet.

»De søger altid en martyrrolle og taler om, hvordan partiet først bliver fri for forfølgelse og usandheder, når det bliver et stort regeringsparti,« siger Gero Neugebauer.

Myten om den evige forfølgelse og partiets kontroversielle fremtoningen på højrefløjen har skabt mange overskrifter for AFD, og partiet er generelt lykkedes med at få en stor medieopmærksomhed i forhold til andre små partier. Det har partiet ifølge Karl-Rudolf Korte draget stor fordel af, men han vurderer samtidig, at den succes er ved at stagnere.

»De har haft succes med at have berøre tabubelagte emner. Men de andre partier har lært at omgåes det, og det kommer til at reducere AFDs succes ved forbundsvalget,« forudser Karl-Rudolf Korte.