Ængstelse og frygt breder sig blandt muslimer i Trumps USA – men deres stolthed over at være amerikanere fejler intet

Amerikanske muslimer er blevet mere usikre på deres plads i samfundet under Trumps ledelse. Det viser en ny undersøgelse fra Pew Research Center, som dog samtidig slår fast, at »den amerikanske drøm« lever i bedste velgående blandt det muslimske mindretal.

Arkivfoto, NEW YORK, 29. juni 2017. Demonstranter går på gaden i protest mod Donald J. Trumps reviderede indrejseforbud, som har til formål at hindre rejsende fra seks hovedsageligt muslimske lande i at tage til USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Et »komplet og fuldstændig stop for muslimsk indvandring« skal indføres i USA, lød det fra Donald J. Trump.

»Indtil vores beskutningstagere finder ud af, hvad fanden det er, der foregår.«

Bag ham tonede det stortopslåede slogan »Make America Great Again« frem på en mørkeblå væg. Den vordende præsident var endnu i den spæde fase af sin kampagne, men hans politiske linje overfor et af landets religiøse mindretal var ved at tage form.

Det var i december 2015.

I dag har Donald J. Trump siddet på verdens mest magtfulde præsidentembede i godt et halvt år. Og skulle nogen være i tvivl, har det ikke just været seks bekymringsfrie måneder for ene procent af USA’s befolkning, som kalder sig selv muslimsk.

Det viser en ny undersøgelse fra den uafhængige tænketank Pew Research Center.

Ifølge undersøgelsen mener tre ud af fire amerikanske muslimer, at Donald J. Trump er uvenligt stillet over for dem, ligesom 65 procent misbilliger hans evner som præsident. Til sammenligning svarede blot fire procent af det amerikansk-muslimske mindretal i en tidligere undersøgelse, at Barack Obama var en dårlig leder.

»Jeg vil mene, at det er blevet stadig sværere,« konstaterer én af de adspurgte mænd i undersøgelsen om det at være troende muslim i USA.

»Folk fra Alt-Right-bevægelsen eller ultrakonservative Trump-tilhængere har nu fået en mere vægtig stemme, som før i tiden blev undertrykt, og nu har de for alvor fået mulighed for at fortælle, hvad de mener om muslimer og mindretal i almindelighed,« lyder det.

En anden unavngiven mand mener, at Trumps politiske linje føles som startskuddet på en direkte antimuslimsk forfølgelseskampagne i USA.

»Vi har læst Europas historie og ved, hvad der skete med det jødiske folk i Tyskland. Disse små skridt førte til større ting senere,« siger han i rapporten, der baserer sig på svar fra 1.001 repræsentativt udvalgte muslimer i USA.

Heraf mener halvdelen, at det er blevet sværere at være muslim i USA i de senere år.

Stolte amerikanere

Trods ængstelse og frygt for landets politiske linje er der dog fortsat optimisme at spore blandt den muslimske del af den amerikanske befolkning. Her lever »den amerikanske drøm« nemlig fortsat i bedste velgående.

Det samme gør stoltheden over at være amerikaner.

Ud af de i alt 1.001 adspurgte muslimer i undersøgelsen svarer 92 procent, at de er stolte over være amerikanere. Samtidig bakker langt størstedelen det muslimske mindretal op om »den amerikanske drøm« og forestillingen om, at hårdt arbejde betaler sig, hvis man vil have succes i USA.

»Det, jeg har tilfælles med de fleste amerikanere, er en dedikation til vores land,« siger en unavngiven 40-årig kvinde i rapporten.

»Vi knokler alle sammen for at tjene til dagen og vejen, at betale vores skatter og for at opfostre vores børn.«

Og selvom halvdelen af de adspurgte deltagere i undersøgelsen mener, at det er blevet sværere at være muslim i USA, hæfter flere sig også ved den almene amerikanske befolknings velvillighed over for dem som mindretal. 49 procent af de adspurgte muslimer svarer således, at de inden for det seneste år har oplevet, at folk fra den øvrige del af befolkningen har udtrykt støtte og opbakning til dem grundet deres religiøse tilhørsforhold.

Pew Research Centers rapport er en tilbagevendende undersøgelse, hvori USA’s muslimske mindretal bliver spurgt ind til en lang række emner. Det gælder bl.a. religion, sociale værdier, syn på ekstremisme og politiske præferencer.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at langt størstedelen af den muslimske befolkning i USA stemmer demokratisk og ikke republikansk. George W. Bush var dermed ligeså upopulær blandt amerikanske muslimer som det er tilfældet med Donald J. Trump, skriver tænketanken.

Ifølge Pew Research Center udgør muslimer én procent af den samlede amerikanske befolkning, svarende til 3,35 mio. mennesker, og er en af USA's hurtigst voksende minoriteter.

Du kan læse hele undersøgelsen og dens uddybende pointer her.