Ægteskab ophævet fordi mødommen manglede

En fransk domstol har annulleret et ægteskab med den begrundelse, at kvinden ikke som lovet var jomfru.

Ved nikah-ceremonien underskriver muslimske bryllupspar deres ægteskabskontrakt. Fold sammen
Læs mere
Foto: WikiCommons
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da brudgommen på bryllupsnatten i juli 2006 opdagede, at bruden ikke som lovet var jomfru, klagede han klokken 4 samme morgen til hendes familie.

Nogle dage senere anlagde han et civilt søgsmål ved retten med den påstand, at han var blevet snydt. Og nu har manden, som er en ingeniør i 30’erne, fået med medhold ved retten i millionbyen Lille i Nordfrankrig.

Domstolen har truffet en afgørelse, hvori det hedder, at kvinden har bedraget manden for så vidt angår ’forhold af afgørende betydning’, og man har derfor ophævet ægteskabet mellem de to muslimer.

Afgørelsen, der blev truffet i april måned, blev torsdag omtalt i avisen Libération, og den førte øjeblikkeligt til fordømmelser fra feminister og politikere.

”En skændsel,” sagde således filosoffen Elisabeth Badinter, der finder det chokerende, at en domstol kan træffe en sådan afgørelse, der efter hendes opfattelse er en krænkelse af kvindens ret til en fri seksualitet, der er beskyttet af privatlivets fred.

Jacques Myard, parlamentsmedlem fra regeringspartiet UMP, taler en chokerende afgørelse, der ’blåstempler en fundamentalisme fra en anden tid’.

Den islamkritiske feministiske organisation ’Hverken ludere eller undertrykte’ udtrykker ’bitterhed’ over, at en kvindes mødom ifølge retten udgør et ’forhold af afgørende betydning’.

Filosoffen Elisabeth Badinter siger videre, at hun frygter, at sagen vil få endnu flere unge piger af muslimsk tro til at opsøge hospitaler og læger for at få retableret deres mødom. Et fænomen der i forvejen er i markant stigning i Frankrig.

Philippe Lemaire, chefanklageren ved domstolen i Lille, mener, at debatten er forfejlet.

”Man fokuserer på aspektet omkring mødommen, men det er jo løgnen, der har begrundet dommerens afgørelse,” siger Lemaire.