Advokater: Australiens regering tromler retsvæsnet

Det er i strid med lov og ret, når Australiens regering underkender en domstols løsladelse af terrormistænkt indisk læge, siger menneskeretsadvokater

Først blev han løsladt, men så inddrog regeringen hans visum og så skulle han alligevel i spjældet. Det har været nogle omtumlede dage for den indiske læge Mohamed Haneef, der blev anholdt i Australien, mistænkt for at have forbindelse til terrorforsøgene i London 29. juni. Nu kritiserer menneskeretsadvokater den australske regering for at underminere retsvæsnet i sagen.

Mandag besluttede en domstol, at Haneef kunne løslades mod kaution. Men så annullerede regeringen hans visum, så Haneef skal tilbageholdes som ulovlig immigrant indtil retssagen begynder.

- Det er et eksempel på, at den udøvende magt er rede til at overtrumfe en uafhængig juridisk afgørelse, og på den måde giver det hele systemet et dårligt ry, siger advokat Lex Lasry til australsk radio.

Flere advokater tvivler på, at Haneef kan få en retfærdig retssag i Australien. Haneef er sigtet for at have ydet uoverlagt støtte til terrorisme ved at låne sit sim-kort fra mobiltelefonen ud.

/ritzau/