Advokat udpeger El Chapo som syndebuk for egentlig kartelleder

Ismael "El Mayo" Zambada er den reelle leder af Sinaloa-kartellet, og han bestikker regeringen, siger advokat.

Joaquin El Chapo Guzman blev udleveret til USA i 2017. To gange tidligere er det lykkedes narkobossen at flygte fra mexicanske fængsler. Billedet her er fra januar 2016, hvor han bliver ført ind i en helikopter efter at være blevet anholdt i Los Mochis i delstaten Sinaloa. Alfredo Estrella/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New York. En af det 20. og 21. århundredes angiveligt mest hårdkogte kriminelle satte sig tirsdag på anklagebænken i en topsikret retssal i Brooklyn i New York.

Som leder af Mexicos magtfulde Sinaloa-kartel mistænkes den anklagede mexicanske narkobaron Joaquin "El Chapo" Guzman for at have givet ordre til tusindvis af drab på sine rivaler og for blandt andet at have fået smuglet flere hundrede ton kokain ind i USA.

En noget anden forklaring lød dog fra "El Chapos" advokat, Jeffrey Lichtman, da han på retssagens første dag kom med sine indledende bemærkninger.

Ifølge advokaten er hans klient således blevet gjort til syndebuk for den egentlige leder af Sinaloa-kartellet, Ismael "El Mayo" Zambada.

- Han ("El Chapo") får skylden for at være lederen, mens de egentlige ledere lever frit og åbent i Mexico, siger advokaten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- I virkeligheden kontrollerede han ingenting. Det gjorde Mayo Zambada.

Ifølge advokaten har Ismael "El Mayo" Zambada fået lov til at gå fri, fordi han "bestikker hele regeringen i Mexico, herunder den øverste top inklusive den nuværende præsident", Enrique Peña Nieto.

Beskyldninger, som Peña Nietos talsmand kalder "falske".

Jeffrey Lichtmans bemærkninger faldt, efter at vicestatsadvokat Adam Fels på vegne af den amerikanske regerings sag fortalte, hvordan anklagere vil bevise, at "El Chapo" er gået fra marihuanasmugler i 1970'erne til at lede det magtfulde Sinaloa-kartel.

Ifølge Fels lykkedes det den i dag 61-årige mexicaner at etablere forbindelser til colombianske narkokarteller, hvilket gjorde det muligt for ham at tjene millioner af dollar ved at smugle kokain.

Adam Fels siger, at nævningene vil se beviser for beslaglagte kokainforsendelser så store, at det svarer til "mere end en bane kokain til hver eneste person i hele USA".

Joaquin "El Chapo" Guzman står over for 17 anklagepunkter og risikerer fængsel på livstid, hvis han findes skyldig.

Retssagen mod ham ventes at vare op til fire måneder.

Dommeren i sagen, Brian Cogan, har besluttet, at de 12 nævninges identitet mod sædvane skal holdes hemmelig for offentligheden.

Det samme gælder for 16 personer, der skal vidne imod "El Chapo".

Årsagen er ifølge anklagemyndigheden, at "El Chapo" er kendt for at få kartelkammerater til at dræbe og bortføre personer, der går imod ham. Det skriver The New York Times.

Anklagerne henviser til, at en mexicansk dommer, der var med til at udlevere "El Chapo" til USA, blev skudt i hovedet, da han var ude på en løbetur.

/ritzau/