Advokat: 547 drenge blev misbrugt på tysk katolsk skole

Drenge, som blev udnyttet af præster på katedralskole, har kaldt deres tid på skolen for »et helvede«.

Advokaten Ulrich Weber har undersøgt en tysk katolsk korskole, hvor 547 drenge er blevet misbrugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARMIN WEIGEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 547 drenge blev seksuelt misbrugt på en tysk katolsk korskole fra 1945 frem til begyndelsen af 1990'erne, viser en endelig undersøgelsesrapport, som blev offentliggjort tirsdag.

Det siger en advokat ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Ulrich Weber, en advokat, som havde fået til opgave at undersøge skandalen, siger, at ofrene, som blev udnyttet af præster og lærere på katedralskolen, har kaldt deres tid på skolen for »et fængselsophold, et helvede og en koncentrationslejr«.

»Mange af ofrene, som er blevet interviewet i forbindelse med undersøgelsen, har beskrevet deres oplevelser på skolen som »den værste tid i deres liv - præget af frygt, vold og hjælpeløshed«,« siger Weber.

På skolen blev drengene oplært til at synge religiøs musik ved gudstjenester.

Det verdensberømte kor Domspatzen (Katedralspurve) har været ramt af skandaleafsløringer siden de første beskyldninger om misbrug blev fremsat i 2010.

En tilbundsgående undersøgelse blev sat i værk sidste år. Ofrene er blevet tilkendt erstatninger på omkring 150.000 kroner til hver.

Koret, som er 1000 år gammelt, har været underlagt efterforskning siden 2010. I den endelig rapporter om undersøgelsens resultater, siger Weber, at han har afsløret 67 ikkeopdagede sager med seksuelt misbrug og 500 sager med anden fysisk vold.

I nogle tilfælde har ofrene været udsat for begge dele.

Dermed er de 231 sager, som Weber afslørede gennem interviews i januar 2016 nu mere end fordoblet. I interviewene i 2016 fortalte ofrene om voldtægter, seksuelle overfald og krænkelser, fysisk mishandling og udsultning.

Weber pointerede, at koret var præget af en »tavshedens kultur«, og han har delvist givet skylden for dette til skolens tidligere leder, Georg Ratzinger, storebror til den tidligere pave Benedikt.

»Som leder af koret fra 1964 til 1994 kan Georg Ratzinger »bebrejdes«, at han vendte det blinde øje til og undlod at gribe ind,« siger Weber.

Georg Ratzinger, der i dag er 93 år, har afvist, at han havde nogen viden om overgrebene, og at de aldrig blev nævnt, da han var korleder.

Weber siger, at 49 formodede gerningsmænd er identificeret, men de ventes ikke at blive retsforfulgt, da deres lovovertrædelser fandt sted for mange år siden.

/ritzau/dpa