Advarsler i USA om sikkerhedsfirmaer i Irak blev overhørt

USA's udenrigsministerium og Pentagon ignorerede gentagne advarsler om, at private sikkerhedsfirmaer i Irak optrådte hinsides loven, skriver Washington Post.

Det var ikke advarsler, der manglede om sikkerhedsfirmaers lovløse optræden i Irak, men den amerikanske regering ignorerede dem.

Sådan beskriver dagbladet Washington Post forløbet de seneste to år på basis af udtalelser fra amerikanske embedsmænd, sikkerhedsfirmaer og dokumenter om sagen.

Sikkerhedsfirmaerne kunne stort set agere, som de lystede, og de udvidede i mange tilfælde deres oprindeligt tiltænkte rolle.

Advarslerne om de titusinder af ansatte i de private sikkerhedsfirmaer i Irak kom fra forsvarseksperter, juridiske eksperter og højtstående irakiske regeringsembedsmænd, hedder det i Washington Post mandag.

Men hverken det amerikanske udenrigsministerium eller forsvarsministeriet greb ind, før vagter fra firmaet Blackwater var impliceret i en skudveksling i Bagdad i september. Episoden kostede 17 civile irakere livet og udløste international opstandelse.

/ritzau/