Advarsel mod babyslynger

Det amerikanske regering er bekymret over stigende brug af babyslynger. Syv babyer er døde i slyngerne.

Slynger af modellen SlingRider fra firmaet Infantino er tidligere blevet tilbagekaldt på grund af en fejl i skulder-lukningen, der betød at selen kunne gå op og barnet falde ud. Billede: CPSC. Fold sammen
Læs mere

Det amerikanske forbrugerråd er klar til at udstede en egentlig advarsel mod brugen af babyslynger.

“Vi kender til for mange dødsfald i disse slynger,  og vi kan se et risiko-scenario for meget små babyer," siger den Obama-udpegede formand for Consumer Product Safety Commission, Inez Tanenbaum.

"Så tiden er kommet til at advare forældre og omsorgspersoner," sagde hun tirsdag ved et møde for sammenslutningen af producenter af udstyr til børn. En generel advarsel om slynger ventes derfor at blive udstedt inden længe.

Regeringen støttes i sit syntspunkt af den private, men mindst lige så magtfulde forbrugerorganisation Consumer Union, der udgiver den amerikanske forbruger-bibel, Consumer Reports.

Consumer Reports satte sidste år spørgsmålstegn ved sikkerheden i babyslynger. Man har over de seneste 11 år registreret syv dødsfald i babyslynger og 37 alvorlige ulykker, hvor barnet bliver svært kvæstet ved at falde ud af slyngen. I to af de syv dødsulykker er babyerne blevet kvalt i en slynge af samme fabrikat, SlingRider fra firmaet Infantia. I begge tilfælde opdagede moderen under en shoppingtur, at hendes tre måneder gamle baby var var død i slyngen.

Man mener, det er sket, fordi babyerne ligger stærkt sammenkrummede nede i slyngerne og dermed kan få bøjet hovedet så langt ned mod brystet, at de ikke kan trække vejret.Til helt små børn bruges slyngen som en slags hængekøje, hvor barnet placeres liggende og selen bæres over den ene skulder. Større børn kan sidde oprejst i slyngen, og her er der stadig en risiko for faldulykker, men ikke en kvælningsrisiko.

Det er kun de egentlig babyslynger af hængekøjetypen, som advarslen vil gælde. Både den private og den offentlige forbrugerorganisation i USA anbefaler stadig de typer, hvor barnet holdes mere oprejst og har sit ansigt ind mod bærerens mave eller bryst.

Tilhængere af selerne anfører, at en eventuel risiko skal ses i forbindelse med et stadig mere udbredt brug af slynger, og at fordelene ved at bære sin baby tæt på kroppen skal tælle med i forældrenes beslutning.