Advarsel fra Kinas præsident: Vi vil genforene Kina og Taiwan med magt

Selvom Taiwan de facto har været uafhængig fra Kina siden 1949, vil de to lande atter blive genforenet – koste, hvad det vil, lover den kinesiske præsident i en tale.

Foto: Mark Schiefelbein
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Taiwans uafhængighed er en blindgyde.

Sådan lød det onsdag fra den kinesiske præsident, Xi Jinping. Efter i 40 år at have arbejdet på forbedrede relationer mellem Kina og Taiwan lovede den kinesiske præsident i en tale, at Taiwan igen vil blive forenet med Kina – også hvis det betyder, at Kina må anvende magt for at få det til at ske.

Det skriver flere internationale medier, heriblandt BBC.

»Vi er villige til at skabe rum for en fredelig genforening, men vi vil ikke skabe rum for nogen som helst form for separatistiske aktiviteter,« lød det fra præsidenten i talen, da han lovede en snarlig genforening – koste, hvad det vil:

»Vi kan ikke give nogen løfter om at give afkald på magtanvendelse og forbeholder os retten til at benytte alle mulige midler,« sagde han.

Selvom Taiwan har sin egen regering og de facto er uafhængig af Kina, har øen aldrig formelt erklæret sig uafhængig. I Kinas øjne er Taiwan stadig en del af landet, blot med sit eget politiske system.

I 2016 blev Tsai Ing-wen fra Det Progressive Demokratiske Parti præsident i Taiwan. I sin nytårstale dagen før Xi Jinpings kommentarer havde hun en klar besked til Kinas præsident: Hun bad Kina om at se virkeligheden i øjnene og anerkende Taiwans eksistens, skriver BBC.

Hun bad Xi Jinping om at »respektere 23 millioner menneskers insisteren på frihed og demokrati« og opfordrede ham til at løse deres problemer på fredelig vis.

Xi Jinping lover imidlertid, at taiwaneserne vil få det bedre, hvis de blot lader sig genforene med Kina.

»Efter en fredelig genforening vil Taiwan få vedvarende fred, og folket vil leve gode og rige liv. Med moderlandets støtte vil Taiwans velfærd blive endnu bedre, og deres udvikling vil blive endnu større,« sagde han.