Adskillige medier verden over ramt af nedbrud

Globalt var flere mediers hjemmesider nede tirsdag middag. Nedbruddet omfattede blandt andet TV 2, den britiske regerings hjemmeside og The New York Times. Nedbrud hos CDN-udbyderen Fastly menes at være forklaringen.

Flere medier verden over er gået ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En række nyhedsmedier verden over var tirsdag lagt ned.

Omkring middag var det ikke muligt at tilgå for eksempel BBC.com, The New York Times, The Guardian, Financial Times, Bloomberg News eller TV 2s hjemmesider.

Det er øjensynligt problemer hos tjenesten Fastly, som er en sky-lagringstjeneste, som har forårsaget nedbruddene.

Fastly oplyser ifølge Ritzau, at årsagen til nedbrud er identificeret, og at fejlen er ved at blive udbedret. Fastly leverer infrastruktur til netsider over hele verden.

»Det viser, at ganske få firmaer spiller en afgørende rolle for at holde internettet kørende. Så når en udbyder går i sort, så spreder konsekvenser sig lynhurtigt,« siger Simon Kruse, der er Berlingskes techkorrespondent.

I 2020 betød et nedbrud hos en anden udbyder, Cloudflare, at nogle af verdens største websites gik i sort i flere timer.

Og i 2017 var det Amazons AWS-cloud, der trak flere store websites med sig i faldet.

Fastly er en såkaldt cachetjeneste, der kan opfattes som en form for kopimaskine, der henter artikler, som bliver publiceret sammen med en kode, så kopierne kan nå alle slutbrugerne, skriver Ritzau.

Det vides endnu ikke, om der ligger noget kriminelt til grund for nedbruddet.

BT har talt med IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse, der ikke mener, at et sådan nedbrud burde kunne ske hos en gigant som Fastly.

»Det (Fastly, red.) undersøger jo selv sagen nu, men normalt vil man ikke forvente, at sådan noget kan ske. Det er et komplet nedbrud,« siger Peter Kruse til BT.

Blandt de ramte var Reddit, spiltjenesten Twitch, tv-stationen CNN, internetgiganten Amazon og Amazon Web Services, der leverer lagerplads og forbindelser til andre internettjenester, streamingtjenester som Spotify, Hulu, HBO Max, YouTube og Vimeo, avisen New York Times, Twitter og Google.