Abu Dhabi får endeligt sit eget Louvre

Et afgørende vendepunkt i vore forbindelser til De Forenede Arabiske Emirater, siger Frankrigs præsident.

Foto: LUDOVIC MARIN. »Et afgørende vendepunkt i vore forbindelser til De Forenede Arabiske Emirater,« erklærede den franske præsident, Emmanuel Macron, der på sit første besøg i Mellemøsten efter indsættelsen i sit embede.
Læs mere
Fold sammen

Det har taget mere end et årti at opføre det nye "Louvre Abu Dhabi".

Men onsdag blev sløret løftet for den franske præsident, Emmanuel Macron, der er på officielt besøg i De Forenede Arabiske Emirater.

Dermed er navnet fra det berømte museum i Paris bragt til den arabiske verden for første gang.

»Et afgørende vendepunkt i vore forbindelser til De Forenede Arabiske Emirater,« erklærede den franske præsident, Emmanuel Macron, der på sit første besøg i Mellemøsten efter indsættelsen i sit embede.

Museet er designet af den prisbelønnede arkitekt Jean Nouvel. Det fremstår som klassisk arabisk arkitektur set gennem en moderne filmmagers øjne.

En sølvkuppel, gennemhullet med arabesk mønster, synes at flyde over de hvide gallerier. Fænomenet har Nouvel omtalt som "lysregn".

For at nå ned til jorden må hver lysstråle krydse gennem otte lag arabesker.

Dermed skabes et konstant skiftende mønster, som minder om skygger fra palmetræer eller fra et tag over et traditionelt arabisk marked.

Louvre Abu Dhabi er det første af tre museer, som åbnes på øen Saadiyat.

Her vil De Forende Arabiske Emirater også vil åbne Guggenheim Abu Dhabi, tegnet af Frank Gehry, samt Norman Foster' Zayed Nationale Museum.

En del af museet, som åbnes for offentligheden lørdag, er dedikeret til samtidskunst og moderne kunst. Blandt andet et monumentalt værk af Kinas Ai Weiwei.

Museets vigtigste fokus er dog verdenshistorie og religioner.