»Abort er hadefuldt«

Kirken skal have mere magt, homoseksualitet er syndigt, og abort er et udtryk for had. Vladimir Putins regering går ind i værdikampen i Rusland.

Ruslands præsident, Vladimir Putin (i midten), står i spidsen for et nyt udspil, der skal promovere de rette »traditionelle familieværdier«. Et af initiativerne er at belønne familier, der som denne fembørnsfamilie bidrager til at holde Ruslands befolkningstal oppe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Den russiske toppolitiker Vladimir Sjirinovskij havde varslet, at han ville tale om »vor tids vigtigste spørgsmål« under sit besøg på en skole i den russiske hovedstad. De fleste forventede en bredside imod det skrantende skolevæsen eller håndteringen af den økonomiske krise. De tog fejl. Foran flokken af ottendeklasseelever begyndte den russiske partileder i stedet at tale dunder om kernefamiliens dyder.

»Drenge skal kunne lide piger, og piger skal kunne lide drenge. Og i fremtiden skal I grundlægge en familie,« sagde Vladimir Sjirinovskij, mens han marcherede op og ned mellem stolerækkerne.Men truslerne mod kernefamilien er mange, formanede han. De vestlige lande tillader »homoseksuel propaganda«, hævdede Sjirinovskij og advarede eleverne imod abort, skilsmisse og »skadelige perversioner«.

»Hele pointen med dette er, at vi skal forplante os,« trumfede den 67-årige politiker, der er formand for Ruslands tredjestørste parti, det nationalistiske LDPR.

Det kunne man så vælge at trække på skuldrene over. Vladimir Sjirinovskij er trods alt kendt som en politisk kamæleon, der det ene øjeblik optræder i selskab med topløse modeller med forslag om at legalisere prostitution, mens han det næste kræver indtil flere nabolande indlemmet i Rusland.

Men som sædvanlig fremviste Sjirinovskij samtidig en skarp sans for at læse de politiske vinde.

Da hans skoleprædiken samme aften væltede ud i de russiske TV-nyheder, skete det præcis et døgn efter, at præsident Vladimir Putins regering havde fremlagt et vidtrækkende udspil om samme emne. Og på flere områder går regeringen endnu længere end Sjirinovskij i fordømmelsen af abort og skilsmisse.

Formålet med udspillet er at vende flere års nedgang i befolkningstallet, lyder det fra regeringen. Fremover skal forældre derfor belønnes med flere børnepenge, hvis de får flere end to børn.

Men det vigtigste er at ændre holdningen til skilsmisse og svangerskabsafbrydelse. Russiske kvinder, der ønsker en abort, skal fremover vide, at abort er en »hadefuld handling i forholdet til børn«. Sådan siger hovedforfatteren til strategien, Jelena Misulina fra Vladimir Putins regerende parti.

»Samfundet skal forstå, at familiens velfærd er lig med lykke, fremgang, anseelse og patriotisme,« siger hun til netavisen Regnum.

Siden sovjettiden har mange russere ellers haft et afslappet forhold til både abort og skilsmisse. Men det skal nu bekæmpes. Staten skal fremover understøtte film og bøger, der promoverer de rette »traditionelle familieværdier«. Og den russisk-ortodokse kirke skal inddrages direkte i udformningen af familiepolitik, fremgår det af strategien.

Netop kirken har fået stigende opbakning i Rusland de seneste år. Den har spillet en central rolle i en række genopblussede værdidebatter om homoseksualitet, kunstnerisk frihed og forholdet mellem stat og kirke. Kirkens overhoved, partriark Kiril, støttede varmt Vladimir Putin forud for de seneste valg, hvor han kaldte den nuværende præsident for »mirakuløs«.

Strafbart at tale om homoseksualitet

Alliancen er fortsat siden. Kirken støtter det nye familieudspil, ligesom den støttede en nylig lov, der nu forbyder »propaganda for homoseksualitet rettet imod mindreårige«. Ifølge menneskeretsgrupper gør lovens tekst det i praksis strafbart at tale frit om homoseksualitet i det offentlige rum. En lille gruppe bøsser og lesbiske, der ville protestere imod loven, blev for nylig angrebet, slået og sparket foran det russiske parlament af aktivister fra en forening af ortodokse kristne.

For Vladimir Putin kan satsningen på de værdikonservative mærkesager – der støttes af mange russere – også tjene til at genvinde en ellers vigende opbakning blandt kernestøtterne i de russiske landområder. Ikke mindst fordi den veluddannede middelklasse i storbyerne allerede i stor stil har vendt præsidenten ryggen.

»De kan konsolideres omkring konservative værdier, antiliberalisme og kritik af Vesten,« vurderer den politiske analytiker Aleksej Makarkin i avisen Vedomosti.

En dosis af den medicin fik de russiske TV-seere i hvert fald den aften, da Vladimir Sjirinovskijs moralprædiken rullede over skærmen. Den statslige TV-kanal Rossija sluttede af med at spørge den 15-årige skoleelev Denis Jakusjev om, hvad han havde lært i skolen den dag.

»Jeg har forstået, at man skal følge sine principper. Derfor skal der ikke være ægteskaber mellem to af samme køn,« svarede Denis Jakusjev.