Abdullah Gül valgt som præsident trods sabelraslen

Tyrkiets religiøse udenrigsminister, Abdullah Gül, blev i går valgt som præsident. Men militæret advarer mod »et center af ondskab, som systematisk forsøger at udhule Den Tyrkiske Republiks sekulære væsen«, og Güls modstandere erklærer valget for ugyldigt.

Parlamentsmedlemmer i kø for at gratulere Abdullah Gül med valget til præsidentposten i går. Med Gül i præsidentstolen frygter hans modstandere - især det tyrkiske militær, der ser sig selv som vogteren af Tyrkiets sekulære samfundsorden, samt landets verdslige etablissement - at AKP-regeringen vil vise sit sande islamiske ansigt. Foto: Fatih Saribas/Reuters Fold sammen
Læs mere

I tredje forsøg lykkedes det i går Tyrkiets religiøse udenrigsminister, Abdullah Gül, at blive valgt som landets præsident i det tyrkiske parlament.

Forklaringen er, at der i de to første valgrunder kræves to tredjedeles flertal, mens et simpelt flertal er tilstrækkeligt i tredje runde. Og efter valgsejren ved parlamentsvalget i sidste måned kunne regeringspartiet AKP (Retfærdigheds- og Udviklingspartiet) og dermed partiets kandidat, Abdullah Gül, uden problemer mønstre 339 stemmer af parlamentets i alt 550 stemmer.

Forud for afstemningen så sent som mandag aften havde militæret ellers raslet med sablerne og advaret mod valget af Gül, som ifølge generalerne er en trussel mod Tyrkiets skarpe adskillelse mellem stat og religion.

I advarslen, som var den anden på blot fire måneder, fastslår militærets øverstbefalende, general Yasar Buyukanit, at den tyrkiske nation »har været vidne til et center af ondskab, som systematisk forsøger at udhule Den Tyrkiske Republiks sekulære væsen«.

Men under edsaflæggelsen i går lovede Gül, at han vil være loyal over for demokratiet og den sekulære republik.

»Så længe jeg har posten, vil jeg omfavne alle vore borgere uden forskelsbehandling,« sagde Abdullah Gül.

Ugyldigt valg
Men præsidentens politiske modstandere har måske endnu et trumfkort. De arbejder på at få erklæret valget af Abdullah Gül for ugyldigt med henvisning til en beslutning, som Güls eget parti fik hastebehandlet i parlamentet lige før sidste måneds parlamentsvalg.

AKP besluttede således via det flertal, partiet allerede dengang kunne mønstre, at der skal afholdes en folkeafstemning, hvor tyrkerne skal tage stilling til, om præsidenten skal vælges direkte af folket i stedet for som nu indirekte af parlamentet.

Güls og AKPs modstandere henholder sig til, at det i beslutningen hedder, at Tyrkiets »næste« præsident skal vælges ved en folkeafstemning, og det betyder, at valget af Gül er ugyldigt.

Hvis sagen ender ved Forfatningsdomstolen, ved man aldrig, hvordan det går. Da Abdullah Gül i april forsøgte at blive valgt af parlamentet som præsident, gav Forfatningsdomstolen på et omstridt grundlag oppositionen medhold i, at det ikke kunne lade sig gøre.