Årvågne bagdele skal beskytte Afrikas kvæg

En spand maling og en ko-mås kan måske løse et problem, der har plaget kvægopdrættere i årtusinder.

Udsnit af tegning: Rasmus Meisler - se den i fuld størrelse i bunden af artiklen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herhjemme går debatten livligt, hver gang der findes spor af en ulv. Nogle glæder sig over at se en ellers udryddet art vende tilbage til de danske skove, mens andre betragter ulven som en trussel – ikke mindst mod landbrugsdyr.

I Afrika har løver været et problem, lige siden mennesket begyndte at holde kvæg. I Botswana er problemet endda blevet større gennem de senere år, da landets fredningspolitik er så succesfuld, at det nu er et af de lande, der har allerflest løver.

En længere tørkeperiode betyder samtidig, at vilddyrene må følge byttet til nye, frodigere områder, som også bønderne søger til med deres kvæg. Og en enkelt dræbt ko kan have katastrofale konsekvenser for en fattig bonde, der ikke må jage løverne. Hvis det var lovligt, kunne bestanden hurtigt uddø.

Men måske kan en ny, enkel og billig idé holde både løver og kvæg i live.

Neil Jordan, der arbejder med truede dyr i Botswana, er begyndt at male øjne på kvægets bagdele for at holde løverne på afstand. Han fik ideen, da han så en løve snige sig efter en antilope i en halv times tid, men da byttet pludselig vendte sig om og så løven i øjnene, gav rovdyret op og løb væk.

Var det øjenkontakten, der havde reddet antilopen, og kunne man narre løverne med et sæt falske øjne?

»Først var jeg var meget tilbageholdende med at fortælle om ideen, fordi den jo lyder lidt tosset,« fortæller Jordan til BBC.

Men han delte til sidst sin teori med sine kolleger, og sidste år gik de i gang med et forsøg, hvor de malede øjne på rumperne af en tredjedel af køerne hos en bonde, der boede tæt på vilde dyr. Et øje på hver side af halen.

Kalder det iCow-projektet

Og selv om det har set aldeles tåbeligt ud, er Jordan meget positiv over de foreløbige resultater. Af de 39 køer, der ikke blev malet, tog løverne tre, mens ingen af de 23 malede blev angrebet.

»Jeg var fræk nok til at kalde det for iCow-projektet. Det er den modsatte tilgang i forhold til den, Apple har, da det er en meget billig og ikke-teknologisk løsning,« fortæller han.

Flere eksperter er dog i tvivl om, hvorvidt projektet holder i længden. Selv om de kunstige rumpe-øjne måske kan narre løverne i begyndelsen, er de kloge dyr, og før eller siden vil de regne den ud, er argumentet.

Jordan mener til gengæld, at de færreste af løverne i de udsatte områder er fastboende, så de vil aldrig nå at lære fidusen, inden de bevæger sig videre.

Under alle omstændigheder har han i år udvidet sit forsøg til to nye kvægfarme, hvor halvdelen af bestanden lægger bagdel til hans teori.

Tegning: Rasmus Meisler Fold sammen
Læs mere