95-årig tidligere fangevogter i kz-lejr udvises til Tyskland

Tyske Friedrich Karl Berger arbejdede i vinteren 1945 som fangevogter i en nazistisk koncentrationslejr i Tyskland. Han er nu udvist fra USA, hvor han har boet siden 1959. Udvisningen glæder den selverklærede nazijæger Efraim Zuroff.

 
En dom mod den 95-årige og den 100-årige vil dog sandsynligvis ikke ende med, at de kommer i fængsel. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han var nazist. Han arbejdede som fangevogter i en tysk koncentrationslejr og har siden da modtaget pension fra Tyskland for sin »krigstjeneste«. Men nu kommer straffen.

Efter at have boet i USA siden 1959 er den 95-årige tysker Friedrich Karl Berger blevet udvist og sendt tilbage til Tyskland, hvor han stadig er statsborger.

Han blev lørdag deporteret til Tyskland for sin rolle under holocaust, oplyser det amerikanske justitsministerium.

I 1945 var Friedrich Karl Berger vagt ved Neuengamme-koncentrationslejren tæt på Hamborg, hvor han »deltog i nazistøttede forfølgelseshandlinger«, skriver ABC News.

Allerede i februar 2020 efter en todages retssag blev Friedrich Karl Berger beordret deporteret fra USA.

Friedrich Karl Berger er tidligere fangevogter i en koncentrationslejr. Efter at have boet 60 år i USA er han nu udvist til Tyskland. Billedet viser Friedrich Karl Berger i 1959 og er frigivet af det amerikanske justitsministerium. Fold sammen
Læs mere

Ifølge retten indrømmede Berger ifølge ABC News at have bevogtet fanger for at forhindre dem i at undslippe deres tvungne udendørs arbejde i koncentrationslejren i vinteren 1945.

Berger indrømmede også, at »han aldrig anmodede om en overførsel fra vagttjenesten i koncentrationslejren, og at han fortsat modtager en pension fra Tyskland baseret på sin ansættelse i Tyskland«. Det inkluderer pension for hans »krigstjeneste«, oplyser justitsministeriet.

I et interview med The Washington Post forklarer Berger, at han var blevet tvunget til at arbejde i lejren, og at han kun tilbragte kort tid der. I interviewet udtrykker han forbavselse over udvisningen:

»Efter 75 år er dette latterligt. Jeg kan ikke tro det. De tvinger mig ud af mit hjem.«

Det amerikanske justitsministerium understreger, at det ikke har nogen betydning, at forbrydelsen er sket for mere end 75 år siden. Det vurderes, at omkring seks millioner jøder omkom under holocaust. Amerikanerne har ikke mulighed for selv at retsforfølge ham, da de forbrydelser, han har begået, er sket i et andet land, og ikke er begået mod amerikanske statsborgere.

Den tidligere nazist vil dog ikke blive retsforfulgt i Tyskland, da anklagere har henlagt sagen på grund af manglende bevismateriale, skriver The Guardian. Han er således en fri mand.

Tyske Friedrich Karl Berger er blevet deporteret fra USA til Tyskland, efter at det i retten er kom frem, at han arbejdede som nazistisk fangevogter i den tyske koncentrationslejr Neuengamme. Nyere arkivfoto fra koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau i Polen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nazijæger ønsker danske nazister retsforfulgt

Også i Danmark har der været diskussion om straffe for nulevende personers deltagen eller kendskab til forbrydelser under holocaust.

Senest da det kom frem, at mindst to danskere, som var til stede under krigsforbrydelser i den østrigske by Graz i 1945, da mere end 200 personer blev tortureret og henrettet af en SS-afdeling under dansk ledelse, stadig er i live. Begge personer er i dag omkring 90 år og bor i Danmark.

Det afslørede nyfundne dokumenter, som politiet har fået overdraget.

Det fik den jødiske selverklærede »nazijæger« Efraim Zuroff til at opfordre justitsminister Nick Hækkerup (S) til at retsforfølge dem.

»Danmark har levet af sit gode ry i 75 år – de fleste jøder blev reddet i Danmark – men nu viser det sig, at der også var onde danskere. Det må Danmark nu tage konsekvensen af. Det handler ikke om hævn. Det her er det eneste retfærdige,« sagde Efraim Zuroff dengang til Berlingske.

Efraim Zuroff har i mere end 40 år opsporet nazister. Hans arbejde har resulteret i omkring 40 sager, hvor en anklagemyndighed enten har sat en officiel undersøgelse af sagen i værk eller rejst en tiltale.

»Det er en sejr, hver gang det lykkes at opspore en nazist. Det er fortsat en vigtig kamp, da vi stadig i dag desværre oplever antisemitisme,« forklarede Efraim Zuroff.

Efraim Zuroff glæder sig over udvisningen. Han håber, at det kan lykkes at finde vidner fra dengang, så sagen på ny kan åbnes, og Friedrich Karl Berger kan retsforfølges i Tyskland.

»Jeg er meget glad for hans udvisning fra USA, fordi det er det mest vidtrækkende, amerikanerne kan gøre i sådanne tilfælde. Så må vi se, hvad vi herfra kan gøre for at han bliver retsforfulgt,« siger Efraim Zuroff, da Berlingske fanger ham på en telefon fra Israel.