89-årig nazivagt på anklagebænken

Er han sovjetisk krigsfange – eller har han 27.900 jødiske liv på samvittigheden? I dag begynder retssagen mod John Demjanjuk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er 89 år, sidder i kørestol, og er ifølge sin familie i USA for svag til at kunne gennemføre en retssag. Ikke desto mindre gennemtrumfede Tyskland i maj en udlevering, så landet kan få en afgørelse i det, der formentlig bliver den sidste store nazisag i landet. I dag, over 60 år efter sine forbrydelser, skal han forklare sig.

John Demjanjuk anklages for i 1943 at have medvirket til mord på 27.900 jøder i udryddelseslejrene Majdanek og Sobibor i den tyskbesatte del af Polen, hvor han angiveligt var vagt og fangevogter under Anden Verdenskrig.

Hvem er hvem?

Men hvem er ukrainskfødte John Demjanjuk virkelig den mand, som flere overlevende fra Treblinka har udpeget ham som den SS’er, der betjente gaskamrene? John Demjanjuk selv hævder at være sovjetisk krigsfange, som i 1952 ankom til USA med sin kone. På grund af sine oplevelser under krigen skulle han have fået lov at rejse ind i USA og begynde en tilværelse som bilmekaniker i Cleveland, Ohio.

Så hvem er han? Er han Ivan den Grusomme, som mange tror? Der findes ingen levende vidner til den konkrete sag, men bevisførelsen sammenstykkes af forklaringer fra 30 forskellige sagsøgere. De tæller to overlevende fra lejren og slægtninge til lejrens ofre. 

Frifundet på teknikalitet

Det er ikke første gang, at John Demjanjuk skal redegøre for sin historie på anklagebænken. I 1986 blev han hentet til Israel og to år senere dømt til døden for forbrydelser mod menneskeheden i lejren Treblinka. Her skulle Demjanjuk være kendt under navnet Ivan den Grusomme.

Men efter dødsdommen kom den sovjetiske efterretningstjeneste i tvivl om, hvorvidt John Demjanjuk egentlig var lig med Ivan den Grusomme – eller om den hellere skulle lede efter en mand, der hed Martjenko. Desuden kom det frem, at de amerikanske myndigheder under den israelske retssag havde tilbageholdt materiale, der angav, at Demjanjuk aldrig havde været i Treblinka. Tildækningen af materiale var med til at frifinde Demjanjuk, selv om der eksisterer et identitetskort fra Treblinka med hans portræt og underskrift.

I dag begynder den retssag, der ifølge retten i München kommer til at vare 35 dage. John Damjanjuk nægter sig skyldig i punkterne i det 86 sider lange anklageskrift, men historien taler et andet sprog. Han risikerer ifølge BBC 15 år i fængsel, hvis han findes skyldig. For sidste gang bliver der måske nu kastet lys over, hvad der i virkeligheden skete dengang i Sobibor og Majdanek i 1943.

John Demjankuk ankommer til retten: