77 migranter har barrikaderet sig på fragtskib ved Libyens kyst

Libyens kystvagt forsøger at få afrikanske migranter ud af fragtskib. De nægter og vil fortsætte til Europa.

Italien har en aftale med Libyen om, at kystvagterne skal sende migranterne i detentionscentre i stedet for at lade dem krydse middelhavet til Italien. (Arkivfoto) Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

77 afrikanske migranter har barrikaderet sig på et fragtskib ved Libyens kyst i byen Misrata.

Migranterne har opholdt sig på fragtskibet "Nivin" i fem dage, siden de blev reddet på åbent hav, efter at deres egen båd kæntrede.

Libyens kystvagt forsøger at lægge pres på migranterne og få dem til at forlade skibet. Men de 77 personer nægter at gå fra borde, da de frygter overgreb i Libyen.

14 migranter har dog ifølge den humanitære organisation Læger Uden Grænser valgt at gå med kystvagten i land.

Julien Raickman, der leder organisationens arbejde i Misrata, forklarer, at man frygter en voldelig optrapning.

- Skibet er bygget til at fragte biler. Migranterne sidder bare og venter. Nogle trænger til lægehjælp, men de kan ikke forlade skibet. Så man kan forestille sig fortvivlelsen, når de hellere vil blive på båden end at komme i land.

- Der er blandt andet en kvinde på skibet med et barn på tre måneder. Alle ved, at detentionscentrene ikke er et godt sted at være, siger Julien Raickman.

Migranterne håber at komme til Europa. Men det har ifølge nyhedsbureauet AP lange udsigter, siden Italien lavede en aftale med Libyen om, at alle både skal vendes væk fra landet.

AP har været i kontakt med en af migranterne, der kommer fra Sydsudan. Han fortæller, at han hellere vil dø undervejs til Europa end gå i land ved Libyens kyst. Hans bror er allerede død i et detentionscenter i Libyen.

Læger uden Grænser har forhandlet sig adgang til skibet og forsøger at vurdere migranternes behov for lægehjælp.

- Libyens kystvagter har været forstående over for vores arbejde. De er nemme at snakke med. Vi var været forbi båden hver dag i flere timer, og kystvagterne lod os give dem mad og drikke, siger Julien Raickman.

AP er i besiddelse af billeder, der viser, at migranterne må urinere i flasker på skibets dæk.

Flere fragtskibe, der støder på migranter i kæntrende både, er begyndt at sejle videre uden at tilbyde hjælp, efter at Italien og flere andre europæiske lande har lukket for modtagelsen af migranter.

Manden fra Sydsudan, som AP har været i kontakt med, fortæller, at seks fragtskibe sejlede forbi migranterne, før de blev reddet om bord på "Nivin".

Julien Raickman kalder på løsninger fra europæisk side. Han vurderer, at landene er helt passive.

- Lige nu er detentionscentrene den eneste mulighed, og det kan ikke fortsætte.

- Vi forsøger at bevare optimismen, men ingen lande kommer med andre løsninger. Libyen kan ikke bære hele migrationen mod Europa, siger han.

Dansk Flygtningehjælp offentliggjorde for nylig en rapport udarbejdet af Mixed Migration Centre, der bygger på 10.000 interviews med flygtninge og migranter.

Ifølge rapporten bliver næsten 70 procent af dem, der forlader deres hjemland i Vestafrika for at drage mod Libyen, udsat for seksuelle eller fysiske overgreb eller kidnapning og røveri.

/ritzau/