73-årig har født tvillinger: »Det er højst usædvanligt«

En kvinde i Indien er i en alder af 73 år blevet mor til to tvillingepiger. Det ville aldrig kunne finde sted i Danmark, fortæller en ekspert.

Alderen for nybagte mødre er steget gennem årene. Dog er alderen på en nybagt mor, som torsdag fødte tvillinger, højst usædvanlig.

Moren, der bor i Indien, er nemlig 73 år gammel.

»Det er den lykkeligste tid i mit liv,« har hun sagt til The Guardian.

Tvillingerne kom til verden ved hjælp af kejsersnit og er begge sunde og raske. Kvinden har altid haft et stort ønske om at blive mor, men det lykkedes først, da hun blev befrugtet med et donoræg.

Gennem graviditeten blev kvinden dagligt overvåget af tre forskellige grupper af læger. Nogle tog sig af hendes generelle helbred, andre tog sig af hendes kost, og de sidste tog sig af selve graviditeten.

Video: The Guardian.

Ifølge Kathrine Birch Petersen, leder af Region Sjællands Fertilitetsklinik og formand for Dansk Fertilitetsselskab, er kvindens alder »højst usædvanlig«.

»Der findes nogle enkelte historier om andre kvinder, der også føder, når de er langt oppe i årene, men jeg tror ikke, man har set før, at en kvinde på over 70 år får børn,« siger hun og fortæller, at en graviditet i så høj en alder både er til fare for barnet og moren.

Kathrine Birch Petersen, leder af Region Sjællands Fertilitetsklinik

»I Danmark fertilitetsbehandler man ikke kvinder, der er over 46 år, fordi det ikke ville være fair at bringe et barn til verden, der har en stor risiko for at blive forældreløs i en meget tidlig alder«


»Når man bliver gravid, sker der store ændringer i kroppen i forhold til blodtryk og gennemstrømning af nyrerne. Så der er stor risiko for eksempelvis svangerskabsforgiftning og for, at moderkagen ikke fungerer, som den skal. Det er en højrisikograviditet for barnet, men bestemt også for kvinden, der bærer det,« siger Kathrine Birch Petersen.

Et lignende tilfælde ville aldrig kunne finde sted i Danmark.

»Kvinder går typisk i overgangsalderen som 50-52-årig. Herefter kan man ikke længere få børn naturligt. Og i Danmark fertilitetsbehandler man ikke kvinder, der er over 46 år, fordi det ikke ville være fair at bringe et barn til verden, der har en stor risiko for at blive forældreløs i en meget tidlig alder,« siger Kathrine Birch Petersen.

Hun fortæller, at aldersgrænsen for fertilitetsbehandling svinger i Europa, men at størstedelen af fertilitetsklinikkerne i Europa og USA af hensyn til barnet ikke ville sige ja til at behandle en 73-årig.