70.000 mennesker smittet på én måned: I Yemen dør et barn hvert tiende minut

På mindre end en måned er flere end 70.000 personer blevet smittet med kolera i det krigshærgede Yemen. »Verden bør vågne op,« siger UNICEFs regionale nødhjælpschef.

epa06013514 Flere end 70.000 er blevet smittet af kolera i Yemen i løbet af den seneste måned. Unicefs regionale chef beder om øjeblikkelig hjælp. EPA/YAHYA ARHAB Fold sammen
Læs mere
Foto: YAHYA ARHAB

MELLEMØSTEN: Det bliver konstant værre.

Krigen i Yemen, der har varet siden 2015, og ifølge FN har kostet mere end 10.000 personer livet, har nu nået et kritisk punkt. Ifølge FNs børnefond UNICEF dør et barn hvert tiende minut af kolera, underernæring eller i krigens kampe.

Flere end 70.000 personer er, ifølge UNICEF blevet smittet med kolera i løbet af de seneste fire uger.

Landets sundhedssystem, der i forvejen er presset i bund i af krig og akut underernæring er ikke gearet til også at tage sig af de mange kolerapatienter.

»Vi står i en ekstrem situation. en reel krise, hvor 40 procent af patienterne er børn,« siger UNICEF’s regionale direktør Geert Cappelaere til Berlingske.

En halv million af Yemens børn lider af akut underernæring, mens 80 procent af alle landets børn har brug for en eller anden form for behandling. Nu også mod kolera, fordi stadig større dele af befolkningen på 26 millioner ikke har adgang til rent drikkevand. Der er konstateret tilfælde af kolera i 19 ud af landets 22 provinser.

»UNICEF gør alt for at dæmme op for sundhedskrisen. Men det er en meget vanskelig opgave, og vi har akut brug for flere midler,« siger Geert Cappelaere.

I mange af landets provinser er sundhedssystemet brudt sammen. Det betyder, at befolkningen ikke har adgang til hjælp, og at Yemens sundhedssystem nu udelukkende afhænger af den hjælp, der kommer fra det internationale samfund. Krigen i Yemen har fået langt mindre opmærksomhed end krigen i Syrien. Men antallet af børn, der dropper ud af skolesystemet, gifter sig tidligt, bliver sendt på arbejdsmarkedet, eller bukker under for sygdom er konstant stigende.

»Det er en dramatisk udvikling,« siger Geert Cappelaere og fortæller, at UNICEF i øjeblikket er i færd med at implementere en nødplan - først og fremmest for at bekæmpe koleraepidemien.

»Jeg bliver håbefuld når jeg ser, hvordan de børn vi behandler også tager de basale hygiejneråd, vi giver dem til sig. På den måde kan de undgå at blive smittet i fremtiden,« siger Geert Cappelaere.

UNICEF behandler i øjeblikket omkring 1000 børn om dagen i næsten alle landets dele.

Yemen er blandt verdens fattigste lande og har oplevet ustabilitet i en årrække. Siden 2015 har Houthi-oprørerne og de regeringstro styrker kæmpet om magten.