70-året for D-dag og håndtryk til Putin

Statsoverhoveder og krigsveteraner markerede i går Anden Verdenskrigs vel nok mest berømte militæraktion. Samtidig agerede fransk diplomati isbryder i krisen mellem Rusland og Ukraine.

USAs præsident, Barack Obama, og Frankrigs præsident, François Hollande, fik lejlighed til at spejde ud over Den Engelske Kanal i forbindelse med 70-årsdagen for D-dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens verdens ledere var samlet i Normandiet på 70-årsdagen for D-dag, leverede fransk diplomati et muligt gennembrud for Ukraine-krisen: De første kontakter mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Ukraines nyvalgte præsident, Petro Poroshenko.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, bragte russeren og ukraineren sammen i et 15 minutter langt møde i håbet om, at det kan blive begyndelsen på en afspænding.Usmilende gav Putin og Poroshenko hinanden hånden, men mødet endte alligevel med en aftale om, at detaljerede forhandlinger om våbenhvile mellem ukrainske regeringsstyrker og prorussiske separatister i det østlige Ukraine kan finde sted inden for få dage. Der blev også diskuteret muligheden for russisk anerkendelse af Ukraines præsidentvalg og økonomiske relationer mellem de to lande.

Det Hvide Hus oplyste også i går, at præsident Putin og den amerikanske præsident, Barack Obama, havde »en kort, uformel samtale« i Normandiet.

I Moskva oplyste en talsmand for Kreml, at de to ledere var enige om, at »der ikke er noget alternativ til fredelige midler« i forsøget på at finde en politisk løsning.