642 flyafgange til og fra Berlin er aflyst grundet strejke

Næsten alle fly til og fra Berlin er mandag aflyst, syriske jihadister påtager sig skylden for dobbelt bombeangreb i Damaskus og tidligere landsholdstræner Morten Olsen takker nej til tysk topklub. Her er et overblik over nattens nyheder.

Ingen rejsende kommer mandag morgen d. 2. september 2013 igennem sikkerhedstjekket i Kastrup Lufthavn. Personalet i sikkerhedskontrollen har nedlagt arbejdet, og køerne vokser efterhånden som de rejsende ankommer til lufthavnen. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Flystrejke lammer Berlins lufthavne mandag

Næsten alle flyvninger til og fra Berlins lufthavne aflyses mandag under strejke blandt lufthavnspersonalet.

Har man planlagt at indlede ugen med en flyrejse til Berlin, er der god grund til at være opmærksom.

En strejke i Berlins lufthavne betyder nemlig, at næsten alle fly vil være aflyst mandag. Det drejer sig om 194 fly til og fra Schönefeld og 448 fly til og fra Tegel.

Det oplyser en talsperson for Berlins lufthavne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Strejken vil også gå ud over rejsende på ruten mellem Berlin og København. Tidligere på søndagen oplyste luftfartssmediet Check-in.dk, at 16 flyafgange er aflyst på ruten.

Det er lufthavnspersonalet på jorden i de to tyske lufthavne Tegel og Schönefeld, der begynder en strejke mandag morgen.

Strejken påvirker 2000 ansatte og begynder i de tidligere morgentimer klokken 4 og 5.

Den varslede strejke har fået flere selskaber til at aflyse afgange.

Det gælder blandt andet SAS, Airberlin, EasyJet og Norwegian.

Allerede fredag ulmede strejken blandt personalet.

Både i Vantaa-lufthavnen i Helsinki og Berlin-lufthavnene Schönefeld og Tegel varslede personalet arbejdsnedlæggelser.

Det betød blandt andet, at Finnair aflyste flere end 100 flyvninger, herunder to afgange fra Helsinki til København og retur.

Strejken i de tyske lufthavne er i første omgang varslet til at vare i 25 timer, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kontroversen mellem personalet og arbejdsgiverne skyldes en konflikt over en lønforhøjelse for personalet i lufthavnene.

De ansatte kræver 12 euro i timen mod før 11 euro i timen.

Først tilbød ledelsen ti cent mere i timen over fire år og øgede herefter deres tilbud til en otte procents forhøjelse over tre år.

Men buddene er ikke faldet i god jord hos de ansattes fagforbund, der derfor har igangsat strejken.

For at gøre ondt værre for flypassagererne i Europa, faldt de tyske og finske strejker næsten sammen med en strejke blandt de franske flyveledere, der nedlagde arbejdet for en uge siden.

/ritzau/

-Arkiv- RB PLUS Selvmordsbombere går efter alawitter Mens stormagter forsøger at genoplive kollapsede fredsforhandlinger i Syrien, har bombeangreb dræbt mindst 121 mennesker. Islamisk Stat har taget skylden. - - - - . (Foto: STRINGER/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Syriske jihadister tager skylden for blodigt Damaskus-angreb

Alliancen Hayat Tahrir al-Sham påstår at stå bag lørdagens angreb, der dræbte 59 mennesker. De fleste irakere.

En syrisk alliance af jihadistgrupper kendt som Hayat Tahrir al-Sham har taget skylden for lørdagens dobbelte bombeangreb i Damaskus. Her blev 59 mennesker dræbt.

Hayat Tahrir al-Sham oplyser søndag, at angrebet var målrettet iranskstøttede militser som hævn for det, gruppen kalder opbakning til præsident Bashar al-Assads "tyranniske styre" samt "drab på syrere".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge observationsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder var langt de fleste af de dræbte irakiske shiamuslimske pilgrimme, der var på vej til at besøge en kirkegård nær den gamle bydel i Damaskus.

Også mindst 20 syriske regeringssoldater er blandt de døde.

Der har været periodiske bombninger i Damaskus, men præsident Bashar al-Assads regimes højborg er stort set blevet sparet for de ødelæggelser, som har ramt andre større byer i landet i den seks år lange borgerkrig.

Den ene bombe lørdag var en vejsidebombe, der eksploderede, netop som en bus passerede. Imens sprængte en selvmorder en anden bombe på stedet. Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

I borgerkrigen i Syrien kæmper Assad mod oprørere - hovedsageligt sunnimuslimer - med støtte fra iranskstøttede shiamuslimske militser fra blandt andet Irak, Afghanistan og Libanon.

Mange oprørsgrupper siger, at de iranskstøttede militser forsøger at smide sunnimuslimer væk fra Damaskus og andre områder, der er strategisk vigtige i krigen.

Hayat Tahrir al-Sham er en ny alliance, der er skabt ved en fusion mellem Jabhat Fateh al-Sham - tidligere kendt som Nusra-fronten - og andre grupper.

Alliancen, der ikke er knyttet til Islamisk Stat, omfatter nogle af de mest ekstremistiske oprørere, der kæmper mod præsident Bashar al-Assad.

/ritzau/

Fodboldtræner Morten Olsen stoppede stoppede som landsholstræner i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

Morten Olsen afslog tilbud fra bundesligaklub

For kort tid siden fik den tidligere danske landstræner et smigrende tilbud fra Tyskland, men sagde nej.

Det er snart halvandet år siden, at Morten Olsen forlod jobbet som træner for det danske fodboldlandshold, men trods den lange pause er hans navn ikke glemt i de internationale fodboldkredse.

Ifølge BT har Olsen løbende fået henvendelser om trænerjob, og for nylig dumpede der et af de helt store tilbud ind til den 67-årige fodboldlegende, der i årevis har boet i Belgien.

- Jeg har hele tiden holdt døren åben, hvis der skulle komme et eller andet, men da jeg for 14 dage siden fik en henvendelse fra en bundesligaklub, sagde jeg nej, siger han til BT.

Morten Olsen holder klubbens navn for sig selv, men ifølge BT's oplysninger kom tilbuddet fra VfL Wolfsburg.

Morten Olsen har ikke et brændende ønske om at stå i spidsen for en klub igen og ønsker heller ikke at forlade sin bolig lidt uden for Bruxelles til fordel for en ny adresse.

Og derfor afslog han at blive træner i en af verdens bedste ligaer.

- Det er igen det der med, at du skal flytte, og så er det samme cirkel igen, siger han til BT.

Wolfsburg er ikke ukendt med dansk islæt. Simon Kjær, Nicklas Bendtner og Thomas Kahlenberg har således spillet i klubben.

At Olsen overhovedet kom på tale skyldes, at Wolfsburg efter en indtil videre skuffende sæson besluttede sig for at fyre sin træner i slutningen af februar.

Ny mand i trænersædet hos Wolfsburg er nu hollænderen Andries Jonker.

/ritzau/

A French plain-clothes policeman clears photographers as a police car enters the Sante prison, Paris; inside ( under a jacket in background) is the man supposed to be Carlos "The Jackal" Monday August 15, 1994. The Venezuelan born Carlos, the nom de guerre of Illich Ramirez Sanchez, the world's most wanted terrorist of the last 20 years was arrested in Sudan and jailed in Paris Monday.(AP Photo/Pierre Boussel/AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE BOUSSEL.

Livstidsdømte Sjakalen skal for retten for drab i 1974

Venezuelaneren "Carlos" skal for retten i Frankrig for et dødeligt bombeangreb mod et apotek i Paris i 1974.

Den nu 67-årige "Sjakalen Carlos", der har mindst 83 liv på samvittigheden gennem en række angreb i 1970'erne og 1980'erne, skal endnu en gang for retten.

Mandag begynder således en retssag mod venezuelaneren, som er anklaget for drab på to personer under et bombeangreb i Paris i 1974.

"Sjakalen Carlos" eller blot "Sjakalen" - hvis fødenavn er Ilich Ramírez Sánchez -er allerede fængslet på livstid i Frankrig for adskillige terrordrab.

Ifølge anklageren gennemførte "Sjakalen" i september 1974 et bombeangreb mod et apotek i Saint-Germain i Paris. To mænd blev dræbt og 34 såret.

Advokat Georges Holleaux, der repræsenterer enkerne til de to dræbte, siger, at det er en lettelse endeligt at se "Carlos" i retten.

- Ofrene har ventet meget længe på, at han skulle blive retsforfulgt og dømt. Deres sår er aldrig helet, siger han.

Forsvarsadvokat Isabelle Coutant-Peyre mener derimod, at sagen er spild af tid og penge.

- Hvad er formålet med en retssag så længe efter begivenhederne, spørger hun.

En fransk appeldomstol idømte i juni 2013 "Sjakalen" livsvarigt fængsel for en stribe andre bombeattentater i Frankrig for over 30 år siden.

"Sjakalen", som op gennem 1970'erne og 1980'erne blev jaget af politi og efterretningstjenester over hele kloden, har siddet fængslet i Frankrig siden 1994.

Hans karriere som "professionel revolutionær", som han selv beskriver sin livsbane, er skildret både i bøger og på film.

I 2011 blev han fundet skyldig i at stå bag flere terrorangreb i Frankrig i 1982 og 1983. Angrebene gik ud over to passagertog, en togstation i Marseille og redaktionen for et libysk magasin i Paris.

På det tidspunkt afsonede han allerede en livstidsdom, men fik endnu en for angrebene, der kostede 11 mennesker livet og kvæstede 150.

Han nægtede sig under hele sagen skyldig.

I juni 1975 skød han to franske politifolk og en meddeler i Paris, og i december samme år stod han bag kidnapningen af OPEC's olieministre.

Efter flere år på flugt blev han i 1994 anholdt i Sudan og udleveret til Frankrig.

I 1997 blev Carlos idømt livsvarigt fængsel for drabene i Paris i 1975 på de to politifolk og et tidligere medlem PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse).

/ritzau/AFP

Evakuering af børn efter luftangreb på byen Douma, Syrien d. 25. februar 2017- - Se RB 6/3 2017 07.10. Regeringen giver knap otte millioner kroner til at efterforske krigsforbrydelser i Syrien. Krigsforbrydere i Syrien skal efterforskes og retsforfølges. Derfor giver Danmark knap otte millioner kroner til formålet. . (Foto: SAMEER AL-DOUMY/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: SAMEER AL-DOUMY.

Seks års krig i Syrien giver børnesoldater og barnebrude

Unicefs status på krigen i Syrien viser en generation af børn, der er meget tæt på at være tabte.

Krigen i Syrien har nu varet lige så længe som 2. Verdenskrig. Samtidig har børnene i landet, aldrig har haft det værre, viser en ny rapport fra Unicef.

- Det betyder en generation, som nu i seks år ikke har kendt til andet end krigshandlinger. De bliver traumatiseret og risikerer at blive aggressive.

- Man taler om den tabte generation, og vi er meget tæt på at være der, siger generalsekretær i Unicef, Steen M. Andersen.

Børnene, der forhåbentlig en dag skal genopbygge deres land, er i den grad udsatte i konflikten.

Ifølge Unicef er mindst 652 syriske børn blevet dræbt sidste år. Det er 20 procent flere end i 2015. Mange af børnene – nærmere bestemt 255 – blev dræbt på vej til skole.

I organisationen ser man også, at den langvarige konflikt begynder at påvirke børnene på nye, barske måder.

Børn rekrutteres blandt andet til at kæmpe helt fremme ved frontlinjen, men bliver også brugt som selvmordsbombere og fængselsvagter.

Over 850 børn blev rekrutteret i 2016 - det er over dobbelt så mange som i 2015.

- Det er ikke noget, vi har set i Syrienkrigen før. Primært drenge, men også piger, der bliver tvunget til at bære våben, siger generalsekretæren.

Samtidig registreres der flere tilfælde af piger, der bliver giftet væk i en alt for ung alder.

Et tradition der ikke har eksisteret i Syrien, før krigen kom til.

- Det er udtryk for forarmelse. Hvis man gifter sin datter bort meget tidligt, kan det være et forsøg på at give hende en bedre tilværelse og en forsørger.

Selv om intet umiddelbart tyder på, at en ende på konflikten er forestående, så håber generalsekretæren, at rapporten kan være med til at påvirke krigens parter med dens tal og fakta.

- Vi håber som alle andre på den endelige fredsslutning, og at tal som vores kan bidrage til en forståelse for, at det her jo ikke kan blive ved med at gå, siger han.

Unicef yder aktiv hjælp i Syrien. Organisationen sørger blandt andet for rent vand og sanitære forhold, men hjælper også børnene ved at stå for skoler og at hjælpe deres sundhed.

/ritzau/