55.000 fotos dokumenterer syriske krigsforbrydelser

Fotografier smuglet ud af Syrien udgør »klare beviser« på det syriske regimes krigsforbrydelser og systematiske drab og tortur af fængslede, konkluderer en ny rapport. Advarsel: Stærke billeder.

Se flere fotos fra rapporten ved at klikke på tallene herunder. Advarsel: stærke billeder. Fold sammen
Læs mere

SYRIEN: Der er fundet klare beviser for, at præsident Bashar al-Assads folk står bag systematisk tortur og drab på tusinder af fængslede syrere på direkte ordre fra styret. Det skriver et hold af eksperter i retsmedicin og tre internationalt anerkendte anklagere, der tidligere har ført sager om krigsforbrydelser i blandt andet Sierra Leone og Jugoslavien, i en ny rapport.

I rapporten, som CNN og The Guardian har fået udleveret og siden offentliggjort, gennemgås bevismateriale fra en afhopper fra det syriske militærpoliti, som har fotograferet styrets krigsforbrydelser og dokumenteret de lig, der er blevet bragt fra det syriske styres fængsler til et militærhospital.

»Dette er en rygende pistol,« siger en af rapportens forfattere, David Crane, den første chefanklager for Den Særlige Domstol for Sierra Leone og anklager i sagen om den tidligere liberiske præsident Charles Taylors krigsforbrydelser, til CNN. Han tilføjer:

»Enhver anklager ønsker denne form for beviser - fotos og processen. Dette er direkte bevis for regimets dræbermaskine«.

Afhopperen, der er flygtet fra Syrien, har smuglet knap 27.000 fotografier, som han og tidligere kollegaer har taget af fængslede, der er blevet dræbt i fangenskab, ud af det borgerkrigshærgede land. Dertil kommer fotografier, som andre har smuglet ud af landet, og der ligger sammenlagt 55.000 fotografier til grund for rapportens konklusioner.

Offentliggørelsen af rapporten, der er blevet til på bestilling fra Qatar, ser ud til at være timet nøje op til FN-konferencen i Geneve onsdag, hvor parterne i den syriske konflikt mødes, og lægger yderligere pres på det syriske regime. Men ophavsmændene til rapporten gør den troværdig, vurderer blandt andre Amnesty.

Selve rapporten kan læses her på The Guardians hjemmeside (ADVARSEL: Voldsomme billeder)

I alt er cirka 11.000 lig, størstedelen unge mænd, blev dokumenteret med hver fire eller fem fotografier. Og de fotograferede lig viser ifølge rapporten tegn på udsultning, brutal vold, kvælning og andre former for tortur og drab begået af det syriske styre siden borgerkrigens begyndelse i marts 2011.

En anden af rapportens forfattere, tidligere chefanklager ved Sierra Leone-domstolen Sir Desmond de Silva, siger i et interview med CNN, at fotografierne »minder om billederne af dem, der blev fundet i live i de nazistiske dødslejre efter Anden Verdenskrig«.

»Denne dokumentation kan understøtte en sigtelse om forbrydelser mod menneskeheden - uden skyggen af tvivl,« siger han.

Hans chefanklager-kollega David Crane tilføjer: »Det er den industrielle tidsalders massedrab«.

Formålet med fotograferingen var ifølge afhopperen dels at kunne dokumentere, at bestilte henrettelser var blevet gennemført, og dels at kunne udstede dødsattester, uden at pårørende til de dræbte har skullet se den døde. De pårørende er siden blevet underrettet om, at dødsårsagen var enten et hjerteanfald eller vejrtrækningsproblemer.

»Proceduren for dokumentationen var, at når en fange blev dræbt, fik hvert lig et referencenummer, der var tilknyttet den del af sikkerhedstjenesten, der var ansvarlig for hans tilbageholdelse og død,« står der i rapporten.

Bashar al-Assads styre har konsekvent benægtet anklager om menneskerettighedskrænkelser og beskyldt landets oprørere for den dødelige vold.

Sir Geoffrey Nice, der var chefanklager i sagen Jugoslaviens tidligere præsident Slobodan Milosevic og også står bag rapporten, siger til The Guardian, at det ikke nødvendigvis er muligt at stille Bashar al-Assad direkte til ansvar:

I sidste ende kan man i enhver krigsforbrydelsesretssag forestille sig en anklager hævde, at den samlede mængde af beviser betyder, at adfærdsmønsteret må være blevet godkendt på et højt niveau.

Men om du kan gå videre og sige, at det må have været godkendt af statslederen, er lidt mere vanskeligt. Men »udbredt og systematisk« indikerer regeringskontrol«.