520 dage i frivilligt Marsfængsel

I dag slutter en besynderlig og 520 dage lang mission for seks brave mænd. De har været på den mest realistiske simulering af en Marsrejse, man overhovedet kan forestille sig. Her før »landingen« er deres tålmodighed tæt på at briste.

Det er en slags avanceret Big Brother. I dag kravler seks mænd ud af en lille kabine efter 520 dage sammen uden andet end sporadisk elektronisk kontakt med omverdenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mennesker har før været langvarigt isoleret under ekstraordinære omstændigheder - i u-både, som skibbrudne på øde øer, på arktiske forskningsstationer. Men aldrig har mennesker frivilligt været hermetisk afskåret fra omverdenen under så specielle forhold.

I dag kravler seks mænd således ud af en lille kabine efter 520 dage sammen uden andet end sporadisk elektronisk kontakt med omverdenen. Til gengæld kan de prale af at have været på en rejse til Mars - eller rettere på den mest realistiske efterligning, man overhovedet kan forestille sig af en så eventyrlig, og krævende, mission.

LÆS OGSÅ: Om Mars-500 (Wikipedia)

Formålet har været at studere, hvordan den menneskelige psyke og fysik reagerer på langvarig isolation, beskeden plads og et tvunget samarbejde med de samme fem mennesker gennem halvandet år. Offentligheden har langt fra fået alle detaljer oplyst, men at dømme efter en række dagbøger og interviews med de brave »marsfarere« vil det være seks glade og sunde mænd, der i dag langt om længe slipper ud af deres frivillige fangenskab på et forskningscenter i Moskva.

»Så vidt jeg kan se, er det gået rigtig godt. Naturligvis har der været gnidninger, men de har fået det næsten optimale ud af den ekstraordinære situation, selv når man i kontrolcenteret har forsøgt at stresse dem ved at afbryde al forbindelse til dem i dagevis,« forklarer formanden for Dansk Selskab for Rumfartsforskning, Steen Eiler Jørgensen, der har fulgt interesseret med i den usædvanlige »mission«.

LÆS OGSÅ: Alle videnskabshistorier fra B.dk

Bortset fra manglen på vægtløshed (og udkigsvinduer) har simuleringen af marsrejsen været ganske gennemført. Få uger efter »opsendelsen« blev det således umuligt for astronauterne at kommunikere direkte med kontrolcenteret, ganske enkelt for at simulere den stadigt mere langvarige tidsforsinkelse som følge af et rumfartøjs rejse mod et mål millioner af kilometer borte. Og efter 250 dage i deres små kabiner blev besætningen delt i to - tre blev om bord i det såkaldte kredsløbsmodul, mens de tre andre gik ind i landingsmodulet, hvorfra de få dage senere landede på en lille efterligning af Den røde planet, hvor de opholdt sig i 11 dage.

Undervejs har de unge mænd dagligt haft en række eksperimenter og rutineopgaver at gennemføre. Ellers har de kunnet fordrive tiden med at læse bøger, spille bræt- og computerspil, se film, dyrke motion og lignende - alt sammen under intens videoovervågning ude fra. Men de har også udvist stor kreativitet, bl.a. ved at lave sprogkurser for hinanden.

Af mændenes dagbøger, som kan læses på det europæiske rumagenturs ESAs hjemmeside, fremgår det, at et af de mere kritiske øjeblikke opstod, da de efter bare et par måneder løb tør for deres yndlingsmad - tun i olie. Også længslen efter levende natur har angiveligt været vanskelig at håndtere.

Også de seneste dage her før »landingen« har været udmarvende. Ifølge det såkaldte Mars 500 projekts forskningschef Alexander Suvorov har mændene været »synligt irritable«, fordi de udelukkende har kunnet tænke på at komme ud i friheden.

Men Suvorov understreger, at det hårdeste har været tidsforsinkelsen.

»Af samme årsag har de skullet tage alle vigtige beslutninger selv, også i nødsituationer,« siger han til The Voice of Russia.

Du kan følge de seks marsrejsendes gensyn med virkeligheden kl. 11 i dag dansk tid i en direkte transmission fra Moskva på www.esa.int.