52 russiske politikere anklaget for plagiat

Flere end hvert tiende medlem af det russiske parlament er skyldig i akademisk fusk, hævder en ny undersøgelse. Det får næppe de store konsekvenser.

Formanden for Dumaen, Sergej Narysjkin, har formået at skrive 11 sider i træk, der er identiske med en anden forskers afhandling. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: I mange lande ville sagen have udløst et politisk stormvejr. Et halvt hundrede medlemmer af parlamentet står anklaget for at have fusket med deres akademiske titler. Mange smykker sig med fine doktorgrader, selv om store dele af deres universitetsafhandlinger ifølge en ny undersøgelse er ren afskrift.

Men i Rusland har afsløringen ikke givet mange krusninger på vandoverfladen. Siden den russiske avis Novaja Gaseta i sidste uge offentliggjorde resultatet af gennemlysningen, har de færreste af de berørte politikere fundet det nødvendigt overhovedet at forholde sig til oplysningerne. Anklagerne får ellers lignende sager i Danmark til at blegne.

Undersøgelsen er gennemført af russiske forskere i organisationen Dissernet, der arbejder for at bekæmpe akademisk svindel. Med avanceret software krydstjekker forskerne tekstpassager i videnskabelige afhandlinger indleveret ved russiske universiteter mod eksisterende bøger og akademiske artikler. Er dele af teksten løftet uden kildeangivelse, markeres det med farvekoder i Dissernets offentligt tilgængelige database.

Hele sider afskrevet

Senest lyste det op i alle trafiklysets farver, da gruppen satte afhandlinger indleveret af medlemmer af landets parlament, Dumaen, under mikroskopet.

Flere end hvert fjerde Duma-medlem har ifølge deres officielle CV en ph.d. eller doktorgrad. Men ifølge undersøgelsen har 52 parlamentsmedlemmer sløset eller ligefrem svindlet sig til deres akademiske titler. Det svarer til godt 11 procent af hele parlamentet.

I nogle tilfælde drejer det sig om mindre passager ud af mange hundrede sider, der er kopieret uden kildeangivelse. I andre tilfælde, som hos formanden for Dumaen, Sergej Narysjkin, drejer det sig om 40 procent af hele teksten. Narysjkin, et fremtrædende medlem af Vladimir Putins regerende parti, har eksempelvis formået at skrive 11 sider i træk, der er identiske med en anden forskers afhandling indleveret fire år tidligere. Andre fem sider stammer interessant nok fra en artikel skrevet af den stærkt Putin-kritiske økonom Vladislav Inosemtsev, fremgår det af undersøgelsen.

Narysjkin affejede i sidste måned anklagerne med henvisning til, at hans afhandling er godkendt af et bedømmelsesudvalg.

»På en eller anden hjemmeside er noget information dukket frem. Jeg stoler på meninger og vurderinger fra virkelige videnskabsfolk,« sagde Narysjkin til RIA Novosti.

Slipper af sted med det

Langt de fleste af de anklagede politikere, heraf 35 fra Putins parti, har slet ikke reageret på afsløringerne. Sagen omtales nemlig ikke i den statsstyrede del af de russiske medier. Ikke en eneste har måttet trække sig fra deres tillidsposter efter afsløringerne.

Den stiltiende accept af uærligheden er ødelæggende for en ellers stolt forskningstradition i Rusland, siger en af grundlæggerne af Dissernet, professor Andrej Sajakin. I Tyskland er to ministre gået af i vanære efter plagiatafsløringer. Ungarns tidligere premierminister måtte også afslutte sin politiske karriere efter en sag om akademisk afskrift. Men i dagens Rusland kan magthaverne alt for ofte slippe af sted med at presse eller bestikke nøglepersoner på universiteterne, siger han.

»Der findes et magisk middel. De er grønne, og de puttes i konvolutter,« forklarer Andrej Sajakin til magasinet Bumaga.

Forskerne hos Dissernet har dog også fejret enkelte sejre. Sidste år blev et andet parlamentsmedlem, Risjat Abubakirov, fra Putins parti frataget sin akademiske titel efter Dissernets afsløringer. Men han beholdt jobbet som politiker. Han er også fortsat medlem af det russiske Råd for Humanistisk Videnskab.