52 på hospitalet efter norsk storbrand

I løbet af morgentimerne forventer de norske myndigheder at få et overblik over skadernes omfang i den lille landsby Lærdalsøyri, hvor de sidste flammer endnu ikke er slukket.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Brandmændene kæmper stadig med at få ilden under kontrol i den norske landsby Lærdalsøyri i kommunen Lærdal, hvor der udbrød brand lørdag aften.

Ifølge norske medier er 52 personer blevet indlagt med røgskader på sygehuset Lærdal, mens i alt 300 personer er blevet undersøgt for skader. Tidligt lørdag morgen omkring klokken 5 var der ingen meldinger om indebrændte personer, skriver vg.no.

Skadernes samlede omfang i den lille landsby, som er kendt for sine historiske træbygninger, kendes endnu ikke, men myndighederne forventer at kunne sige mere om situationen, når solen kommer frem.

»Klokken 7 er 23 bygninger i området blevet totalskadet, og hele kvarterer er brændt ned. Vi får et større overblik, når det bliver lyst,« siger Odd Helge Brugruand fra kriseteamet i Lærdal kommune.

Han oplyser endvidere, at der blandt de nedbrændte bygninger er flere virksomheder og ferieboliger, samt 16 boliger og en række andre huse.

Der er indkaldt brandmænd fra en række kommuner i nærheden, og der er indkaldt ekstra mandskab på de omkringliggende hospitaler. Politiet oplyser desuden, at mandskab fra Røde Kors og Civilforsvaret er indkaldt for at hjælpe redningsmandskabet.

Samtidig har forsvaret en redningshelikopter til disposition til at hente forstærkninger udefra, som skal bistå med slukningsarbejdet fra luften, skriver NTB.

Myndighederne har evakueret et stort antal mennesker fra det centrale Lærdalsøyri, oplyser politiadvokat Jørn Lasse Refsnes til nyhedsbureauet.

»Der bor omkring 300 mennesker i centrum af bygden. Vi har opfordret dem alle til at lade sig evakuere,« siger han.

Det svarer til det samlede antal mennesker i det centrale Lærdalsøyri, i alt bor der omkring 1.100 mennesker i den lille landsby.

Den er bedst kendt for sit prisbelønnede træhusmiljø, som består af 161 bygninger i blandt andet schweizerstil, og som blev opført i 1700- og 1800-tallet. Bebyggelsen hører ifølge vg.no til den mest særegne landsbyarkitektur i hele Norge.