50.000 hjemløse efter italiensk jordskælv

Katastrofemandskab arbejder på højtryk i ødelæggelserne efter det kraftige jordskælv i nat i det centrale Italien. Indtil videre lyder meldingerne på 31 dræbte, 40 savnede og hundredevis af sårede. Tallene ventes at stige.

Foto: Alesssandro Bianchi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rystelserne, som blev målt til 6,3 på richter-skalaen, havde epicenter omkring L’Aquila, hovedstaden i regionen Abruzzo, godt 100 km nordøst for Rom. En stor provinsby på godt 70.000 indbyggere.

Det er det værste jordskælv i Italien siden efteråret 1997, da de centralitalienske regioner Umbrien og Marche blev ramt af et næsten lige så kraftigt jordskælv. Dengang døde 11 mennesker.

Nattens jordskælv fik hele bygninger til at styrte sammen og ødelagde også bygninger, som var opført i armeret beton. Blandt andet et af L’Aquilas hoteller, Duca D’Abruzzo, som ifølge vidner ”foldede sig sammen om sig selv,” da de bærende dele gav efter for rystelserne.

Det italienske jordskælvsberedskab blev omgående aktiveret, og for øjeblikket graves der i ruinerne med maskiner og hænder for at finde overlevende.

Lederen af det italienske civile beredskab, Guido Bertolaso, taler om ”en dramatisk situation, den værste katastrofe i dette årtusinde.”

Dødstallene stiger time for time. Fem personer har mistet livet i den lille by, Castelnuovo, fire børn er døde på hospitalet i Aquila, én er død i Poggio Picenze, én i Torminante og to i Fossa - her var den ene en 3-årig pige.

Værst er skælvet gået ud over Abruzzos hovedby, Aquila, der ligger tre kilometer fra epicenteret. Her var et kollegium blandt de bygninger, der kollapsede, hvor en meldes dræbt.

Også et kirketårn og andre huse er styrtet i grus.

Skælvet, der også kunne mærkes i Rom, målte 6,3 på richterskalaen. Epicentret var omkring 95 kilometer nordøst for Rom og 10 kilometer under jorden. Det kom kun få timer efter, at området omkring Ravenna i Norditalien blev ramt af en rystelse, der målte 4,6 på richterskalaen, og som lå 28 kilometer under jorden. Her kom ingen til skade.

Resten af Italien har også været hårdt ramt.

I oktober 2002 dræbte et jordskælv 30 mennesker - heraf 27 skoleelever og deres lærer - i den lille landsby San Giuliano di Puglia.

22 år tidligere, i november 1980, ramte et voldsomt skælv en sydlig region nær Napoli, hvor 2.570 døde, 8.850 blev sårede og 30.000 gjort hjemløse.

Italien ligger på meget jordskælvstruet grund, og 20 millioner menes at bo i fare for at blive offer for et skælv.